Un tribunal pro-rus condemna a mort dos britànics i un marroquí que lluitaven amb Ucraïna

Londres considera el judici "una farsa sense legitimitat" i demana que es respectin els drets dels presoners

ARA
2 min
Dos britànics i un marroquí, condemnats a mort per un tribunal pro-rus de Donetsk.

BarcelonaUn tribunal pro-rus de l'autoproclamada república popular de Donetsk, a l'est d'Ucraïna, ha condemnat a mort aquest dijous dos britànics i un marroquí que lluitaven amb l'exèrcit ucraïnès, segons han informat mitjans estatals russos. Aiden Aslin, Shaun Pinner i Brahim Saasoun van ser fets presoners a la batalla de Mariúpol i posteriorment acusats de participar com a mercenaris en accions militars a Ucraïna i d'haver comès accions dirigides a la presa violenta de poder i accions terroristes. La república de Donetsk, i el seu Tribunal Suprem, no tenen cap reconeixement internacional, excepte el de Rússia.

Dimecres, l'agència de notícies estatal RIA Novosti va compartir imatges dels tres homes declarant-se culpables dels càrrecs. El judici s'ha celebrat a porta tancada i només s'han fet públics alguns fragments del procediment a través de mitjans pro-Kremlin. "Les proves presentades per la fiscalia han permès dictar un veredicte de culpabilitat, sense mencionar el fet que tots tres acusats, sense excepció, s'han declarat culpables de tots els càrrecs", ha afirmat el jutge que ha presidit el tribunal, Alexandr Nikulin. El magistrat ha justificat la pena de mort assegurant que la sentència s'ha basat "en el principi infrangible de la justícia". "Això ha sigut el que ha fet possible prendre aquesta decisió difícil d'aplicar, una mesura de càstig excepcional en la forma de pena de mort", ha afegit. A Rússia hi ha una moratòria de la pena de mort, però no s'aplica en el territori ocupat a l'est d'Ucraïna.

Els condemnats tenen ara un mes per recórrer la sentència i, si s'accepta, podrien rebre una pena de 25 anys de presó en comptes de la pena capital. Els dos britànics afirmen que feia anys que servien a l'exèrcit ucraïnès i que, per tant, no són mercenaris, sinó soldats que haurien d'estar protegits per la Convenció de Ginebra. L'estatus de "presoner de guerra" està protegit legalment, amb una definició específica, cobert pel dret internacional, i la Convenció de Ginebra estableix com han de ser tractats per l'estat que els deté durant un conflicte armat.

Aquest dijous, la ministra d'Exteriors britànica, Liz Truss, ha condemnat la sentència i ha parlat del judici com "una farsa sense absolutament cap legitimitat", alhora que ha assegurat que el govern del Regne Unit "seguirà fent tot el possible per donar-los suport". Shaun Pinner, de 48 anys, i Aiden Aslin, de 28, es van dirigir al primer ministre britànic, Boris Johnson, amb un missatge difós per la televisió russa amb la petició de ser intercanviats pel polític ucraïnès proper al Kremlin Víktor Medvedtxuk, detingut a Kíiv per alta traïció, segons publica The Guardian. Pel que fa a Saadoun, les autoritats del Marroc no s'han pronunciat sobre el seu cas des que va ser capturat al març, després que es rendís mentre lluitava en una petita ciutat entre Mariúpol i la capital regional de Donetsk, segons publica el mateix diari.

stats