TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 21/11/2012

Una treva a Gaza, pendent d'Israel

Amb la mediació indirecta d'Egipte, Hamàs i Israel negociaven ahir a la nit els últims serrells d'un alto al foc. Mentrestant, no hi ha treva als bombardejos, que ja s'han cobrat la vida de 135 persones.

Ricard G. Samaranch
3 min
Una treva a Gaza, pendent d'Israel

EL CAIREA mesura que avançava el dia d'ahir, l'acord entre Hamàs i Israel per aturar les hostilitats a Gaza semblava cada cop més a prop, però no es va arribar a concretar. Un dels líders de la milícia islamista fins i tot va informar a l'agència Reuters que el pacte s'havia tancat i la violència s'aturaria a mitjanit. No obstant, el govern d'Israel no va confirmar l'anunci. El principal escull seria la durada de la treva, així com les condicions per a l'entrada i sortida de béns de Gaza. El Pròxim Orient aguanta la respiració, ja que qualsevol escenari és possible.

"Israel vol ser un soci per la pau", va declarar ahir el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, un missatge contradictori amb els fullets que queien al mateix temps sobre Gaza i advertien a la ciutadania que abandonessin determinades àrees de la franja, un senyal d'un bombardeig imminent.

Probablement, les paraules de Netanyahu tenien com a finalitat alleugerir la forta pressió internacional. I és que ahir els principals actors de l'escena regional i mundial van esforçar-se per convèncer les parts a acceptar l'oferta per posar fi a la violència.

Acabat d'arribar a la regió, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va advertir que una invasió terrestre de Gaza seria "una escalada perillosa" que s'havia d'evitar de totes totes. "Les diferents parts han de respectar les seves obligacions sota la llei internacional humanitària de protegir els civils. Això val per als que porten armes i per als que donen ordres d'utilitzar-les. El meu missatge és clar: les parts han d'aturar el foc immediatament", va dir al Caire, abans de dirigir-se cap a Israel per entrevistar-se amb Netanyahu.

Egipte, capital mediadora

La secretària d'Estat Hillary Clinton també va arribar ahir a Jerusalem per reunir-se amb el primer ministre israelià. "El nostre compromís amb la seguretat d'Israel és ferm i per això creiem que és essencial rebaixar la tensió a Gaza", va dir Clinton des de Tel Aviv abans de marxar cap a Ramal·lah per reunir-se amb el rais palestí, Mahmud Abbas. Avui està previst que viatgi al Caire, convertida en la capital de la diplomàcia regional.

La visita a la regió de Clinton suposa un gir respecte a l'actitud mantinguda pel president Obama durant la crisi. Fins dilluns, la Casa Blanca havia optat per un perfil baix, limitant-se a donar suport "a les decisions que adopti Israel per defensar-se".

La Lliga Àrab també hi va aportar el seu gra de sorra, enviant una delegació a Gaza presidida pel seu secretari general, Nabil al-Arabi, i formada per set ministres d'Exteriors àrabs, a més del seu homòleg turc, Ahmed Davotoglu. A la franja, la delegació es va reunir amb el premier de Hamàs, Ismail Haniyeh.

Ara bé, la clau per a l'èxit de les negociacions és a les mans del president egipci, l'islamista Mohammed Mursi. Egipte és l'únic país que manté un contacte fluid tant amb Hamàs com amb Israel i ha liderat els esforços de mediació indirecta entre les dues parts. A més, el pas fronterer de Rafah, a la península del Sinaí, és l'única sortida a l'exterior de Gaza que no està controlada per Israel. Així, cal que Mursi accepti el final del bloqueig de la franja, tal com demana Hamàs.

"Els esforços per concloure una treva entre els bàndols palestí i israelià produiran resultats positius en les pròximes hores", va anunciar el president egipci a primera hora del matí, generant una renovada esperança per a la pau. "A banda de Hamàs i Israel, Egipte i el seu govern són els actors que es veurien més directament afectats per una guerra total a Gaza, la qual cosa explica la gran implicació de la diplomàcia d'aquest país", explicava ahir a l'ARA Khaled Elgindy, analista de la Brookings Institution i exmembre de l'equip negociador palestí en les converses de pau amb Israel.

Més de 135 morts

Mentre el Caire estava enmig d'un autèntic frenesí diplomàtic, sobre el terreny continuava el desigual intercanvi de projectils. En el setè dia de conflicte, van morir 21 persones a la franja de Gaza i dues a Israel. La xifra de víctimes en el bàndol palestí supera ja les 135 i els ferits arriben a un miler. Però els danys no són només físics, sinó també psicològics. "Els nens estan oferint cada cop més símptomes d'un estrès psicosocial", va afirmar Marixie Mercado, portaveu de l'Unicef, sobre les condicions dels menors.

Les milícies palestines també van continuar enviant una pluja de coets en direcció al sud d'Israel. Un va caure als afores de Jerusalem sense provocar cap ferit. Segons fonts de l'exèrcit israelià, el seu sistema antimíssils, anomenat Cúpula d'Acer, va ser capaç d'interceptar més de la meitat dels projectils.

Diversos líders del món islàmic van renovar ahir les seves mostres de suport a Palestina. El primer ministre turc va ser el més dur i va acusar Israel de practicar "una neteja ètnica" contra els palestins a base d'ocupar la seva terra "pas a pas".

stats