Treballadors de l'OMS van cometre abusos sexuals durant el brot d'Ebola al Congo

Una investigació identifica 83 membres que van violar o explotar sexualment dones i homes

3 min
Personal de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que treballava en resposta al brot de l'Ebola a la República Federal del Congo (RFC).

BarcelonaEnmig del pitjor brot d'Ebola que ha patit la República Democràtica del Congo, que va deixar com a mínim 2.280 morts entre el 2018 i el 2020, almenys 83 treballadors dels equips d'emergència que donaven resposta a la crisi van cometre actes d'abús i explotació sexual contra la població local. D'aquests 83 agressors, 21 eren treballadors de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), segons conclou una investigació interna efectuada per la mateixa OMS, que s'ha fet pública aquest dimarts.

El mateix secretari general de l'ONU, António Guterres, va obrir la investigació tot just fa un any, quan diverses dones de la RDC van denunciar haver patit violacions i abusos sexuals dels treballadors d'organitzacions internacionals. Aquelles denúncies, revelades per Thomson Reuters Foundation i The New Humanitarian, esquitxaven tothom: no només l'OMS, sinó també l'agència per als infants de l'ONU (Unicef), l'Organització Internacional de les Migracions (OIM) i també grans ONG com Oxfam, Metges Sense Fronteres (MSF), World Vision i Alima.

L'informe publicat aquest dimarts constata la veracitat dels abusos, però només se centra en els casos que afecten el personal de l'OMS i no esmenta cap de les altres organitzacions assenyalades per les víctimes. El text remarca la "magnitud dels incidents d'explotació sexual i abús", que van "contribuir a incrementar la vulnerabilitat" de les víctimes. L'organització ha recollit denúncies d'explotació, abús i assetjament sexual "contra metges de l'OMS, consultors i alts càrrecs" de l'organització, "alguns d'ells nacionals (congolesos) i altres d'internacionals, així com contra altres metges del personal desplegat pel ministeri de Salut i altres".

Segons l'informe de l'OMS, la majoria dels agressors sexuals van ser "treballadors congolesos contractats temporalment que es van aprofitar de la seva aparent autoritat per obtenir favors sexuals", tot i que també hi ha abusadors estrangers. En la majoria dels casos, les víctimes eren forçades a mantenir relacions sexuals per obtenir una feina a l'equip de l'OMS o per no perdre la que ja tenien. En situació d'extrema vulnerabilitat, moltes dones acabaven accedint a mantenir relacions sexuals perquè necessitaven una feina, però en alguns casos tampoc van ser contractades. Fins a 29 de les víctimes van acabar embarassades i 22 van donar a llum criatures. Algunes de les víctimes denuncien que el seu agressor les va forçar a avortar, fins i tot donant-los pastilles o injeccions.

63 dones i 12 homes denuncien abusos

L'equip d'investigació de l'OMS ha entrevistat 63 dones i 12 homes que van ser víctimes d'aquests abusos, i que tenen entre 13 i 43 anys, tot i que la majoria s'acosten als 20 anys. La més jove de totes, de 13 anys, identificada com a Jolianne a l'informe, va explicar que estava venent targetes de mòbil recarregables al costat de la carretera quan un treballador de l'OMS se li va acostar i li va oferir portar-la a casa amb el seu cotxe. "En lloc d'això, la va portar a un hotel on diu que va ser violada per aquesta persona", explica l'informe. La nena va quedar embarassada i va tenir un fill, cosa que li va comportar el rebuig de la seva pròpia família.

El cas de la dona de 43 anys, la Severine, segueix un patró més habitual que coincideix amb el que expliquen moltes altres de les víctimes. La Severine explica que un home que deia ser treballador de l'OMS la va convidar a l'Hotel Viaka per parlar d'un possible lloc de feina dins l'equip de resposta al brot d'Ebola. Un cop a l'habitació, l'home li va dir que havia de mantenir sexe amb ell si volia la feina. Ella s'hi va negar però l'home la va violar. La dona va obtenir la feina l'endemà, però explica que va acabar dimitint perquè el seu atacant no parava d'assetjar-la sexualment.

Una altra de les víctimes, identificada com a Jeanne, explica que va anar presencialment al Centre de Coordinació de l’Ebola de Mangina per buscar feina com a personal de neteja, però li van dir que deixés el seu nom i telèfon per quan hi hagués una plaça disponible. Poc després li va trucar "un amic del gerent que l’havia inscrita al centre de coordinació" i "només va aconseguir la feina a canvi de tenir-hi relacions sexuals", explica l'informe. Els investigadors insisteixen en la "situació econòmica i social molt precària" de les víctimes.

stats