Rússia

Ivan Jdànov: "Tots som ostatges del sistema de Putin"

4 min
Ivan Jdànov, assessor de Nalvani i director de la fundació anticorrupció FBK

BarcelonaIvan Jdànov (Moscou, 1998) dirigeix des del 2019 la Fundació Anticorrupció (FBK) de Rússia i és un dels més estrets col·laboradors d'Aleksei Navalni, el principal opositor al president Vladímir Putin, que va sobreviure a un intent d'enverinament l'any passat i va ser empresonat el febrer al tornar a Rússia. Amb l'organització il·legalitzada, acusat de tres delictes penals i amb una ordre de recerca i captura internacional, Jdànov ha hagut de marxar a l'exili. El principal càrrec contra ell és haver desobeït l'ordre judicial d'eliminar seqüències d'un vídeo en què denunciava la corrupció a les altes esferes del Kremlin. Ha visitat Barcelona per contactar amb la comunitat russa i amplificar la mobilització contra la vulneració de drets civils al seu país d'origen.

Vostè es va exiliar, però el seu pare va ser empresonat. Porta ja set mesos entre reixes.

— Aquest matí hem sabut que li han prorrogat la presó preventiva fins al 12 de gener de 2022. Li poden caure fins a 10 anys de presó, acusat d'haver atorgat de manera fraudulenta un pis de lloguer social a una dona quan era membre d'un consell municipal. La dona necessitava el pis, ningú diu que n'hagi tret cap lucre i és l'únic membre del consell processat pel cas. Clarament és una venjança contra mi: el van processar després que jo viatgés a Brussel·les per demanar sancions personals contra alts càrrecs involucrats en les normes anticonstitucionals que ha dictat Putin. Són els mètodes del règim, des dels enverinaments fins a la pressió contra els activistes a través dels seus familiars. Tots nosaltres som ostatges del sistema de Putin. El meu pare té 67 anys i tot això és dur per a ell, tant des del punt de vista físic com emocional, però és una persona molt racional, doctor en humanitats, i manté la moral alta.

Quina és la situació de l'FBK des que va ser declarada organització "extremista"?

— Això ens impossibilita qualsevol activitat en territori rus. Quan Navalni es va presentar a les presidencials del 2018, teníem 40 delegacions permanents en diferents regions. Eren oficines on es feia política real, on s'organitzaven protestes al carrer, que atreien la gent. Ara tot això és impossible. Però continuem fent recerca des de l'exterior: ara estem reprenent la feina. Sabem que per acabar amb la corrupció hem d'acabar amb el règim de Putin.

Tem per la seva seguretat?

— Quan vius a Rússia t’acostumes que sempre et segueixi algú, que entrin a registrar casa teva, que et detinguin. Al final hi treus importància. Aquí a Europa em sento segur, però sabem que els assassins de Putin actuen també fora de Rússia. Som conscients dels riscos, però no tenim por: perquè després de l’empresonament del meu pare i el meu cap, la lluita s'ha tornat molt més personal, i també perquè estic convençut que la meva causa és justa. Fem el que hem de fer.

Per què Lituània?

— Mai diem on som. Tenim diversos equips en diversos països.

També s'ha generalitzat a Rússia l'acusació d'"agent estranger". S'ha aplicat contra la FBK, però també contra mitjans de comunicació, contra defensors dels drets humans, contra prestigiosos centres de recerca com Levada o fins i tot contra entitats ambientalistes. Què suposa?

— Aparentment quan et declaren "agent estranger", només has d'esmentar-ho en totes les publicacions que fas. Fins i tot si escrius un missatge al xat de pares de la classe dels teus fills. A la pràctica és molt més que això: per exemple, en el cas dels mitjans de comunicació, els impedeix accedir a publicitat o que els seus periodistes puguin entrar al Parlament. I obliga a fer molts tràmits burocràtics sota amenaça de processament penal. L'alternativa és emigrar de Rússia o continuar treballant al país amb moltes limitacions.

Quan es va comunicar amb Navalni per última vegada?

— Per carta, la setmana passada. Però no es pot dir que això sigui comunicació: no li podem escriure directament, tot ha de passar pel seu advocat i amb ell només pot parlar de temes jurídics. Sabem que tot el dia el carreguen d'activitats inútils perquè no tingui temps per pensar ni per preparar una estratègia: exercicis físics, veure la televisió, entrevistes amb funcionaris, escoltar l'himne... no té ni un minut lliure.

Té alguna esperança que la justícia russa pugui resoldre aquesta situació?

— No ens fem il·lusions. Els dos primers punts del programa electoral de Navalni el 2018 eren la reforma del sistema judicial i de la llei d'ordre públic. Centenars de persones van anar a la presó només per manifestar-se pacíficament. Aquestes demandes segueixen plenament vigents, igual que les mesures socials que reclamava. Ara que acaben de decretar un nou confinament es fa evident que era necessari, com van reivindicar en la primera fase de la pandèmia, mesures de suport als aturats, a les empreses. Vam ajudar molta gent que s'havia quedat sense ingressos.

Com explica la capacitat de Putin de perpetuar-se en el poder?

— Ell va aconseguir crear un sistema de poder basat en la falsificació i l’engany, capacitats que va desenvolupar en la seva carrera professional [als serveis secrets] i a poc a poc va anar concentrant el poder, manipulant, posant els seus amics en els cercles de poder polític i econòmic. Diputat a diputat, els qui no s'avenien a col·laborar amb l'administració eren perseguits.

stats