Internacional 16/04/2014

Els toros a França deixen de ser “béns mobles” i passen a ser “éssers vius dotats de sensibilitat”

L'Assemblea Nacional aprova una harmonització del Codi Civil, que els antitaurins veuen insuficient

Efe
2 min

ParísL'Aliança Anticorrides de França ha considerat "un primer pas" que l'Assemblea Nacional hagi reconegut els animals "com a éssers vius dotats de sensibilitat" i no com "béns mobles", però ha insistit que la legislació francesa ha d'atorgar "un nou veritable estatut jurídic a l'animal". "L'animal s'ha convertit en significatiu del malestar de la societat. Actualment, hi ha una veritable petició de la població per obtenir un nou estatut jurídic per a l'animal", ha declarat l'Aliança l'endemà que els diputats francesos aprovessin un text que farà que a partir d'ara els animals siguin considerats com a "éssers vius amb sensibilitat" pel Codi Civil de França de 1804.

Es tracta d'una harmonització jurídica entre el Codi Rural i el Codi Civil que respon a una petició llançada fa un any per la fundació de defensa dels animals 30 Milions d'Amics, a la qual donen suport personalitats diverses com l'astrofísic Hubert Reeves, el portaveu francès del Dalai-lama o el filòsof i exministre Luc Ferry. L'associació destaca que el text aprovat pel legislatiu francès es queda curt i recorda que "prop de 700.000 francesos" han signat una petició perquè els animals obtinguin un estatut jurídic intermedi entre els béns mobles i les persones.

També des de la Fundació Brigitte Bardot, pilotada per l'exactriu i defensora dels animals, valoren de manera "molt, molt prudent" el canvi jurídic, que consideren "una evolució, però en absolut suficient". "No hi ha una veritable voluntat de canviar l'estatut de l'animal", ha declarat a Efe el seu portaveu, Christophe Marie, que ha lamentat que els diputats no hagin aprovat les esmenes per prohibir les curses de braus o la cria intensiva d'animals.

Prohibides al nord, permeses al sud

Les curses de braus són legals al sud de França i l'article del Codi Penal que les autoritza, malgrat estar prohibides a la resta del territori, és conforme a la carta magna gal·la, segons una sentència publicada el 2012 pel Consell Constitucional. Aquesta decisió de la màxima institució judicial francesa va suposar un reconeixement a la cultura taurina, arrelada en mig centenar de ciutats del sud del país, mentre que en el noranta per cent del territori francès restant es considera maltractament animal, penat amb fins a dos anys de presó i 30.000 euros de multa.

El novembre passat, un sondeig elaborat per l'institut demoscòpic Ifop mostrava que el 89% dels francesos estaven a favor que es canviés l'estatut jurídic dels animals i el 86% consideraven "anormal" que se'ls considerés "béns mobles".

stats