Texas aixeca l'obligació de dur mascareta i reobre al 100% a partir de la setmana que ve

Mississipí també elimina la mascareta mentre el govern de Biden adverteix que encara no és el moment

2 min
El governador de Texas, el republicà Greg Abbott, en una imatge d'arxiu.

"És hora d'obrir al 100%", ha dit el governador de Texas, el republicà Greg Abbot, aquest dimarts a la nit, quan ha anunciat la fi de l'obligatorietat de portar mascareta i la reobertura a ple rendiment d'empreses i comerços a partir de la setmana que ve. Mentre el govern de Joe Biden encara demana paciència davant de la davallada progressiva de contagis en un país que acumula més de mig milió de morts per covid-19, el governador republicà ha tirat pel dret i ha aprovat l'aixecament de mesures de restricció més dràstic de tot el país. Poc després de l'anunci d'Abbott, el governador de Mississipí, Tate Reeves, també ha sortit a anunciar que aixeca l'ordre de dur mascareta a partir d'aquest mateix dimecres.

Un desafiament dels governs republicans al govern de Joe Biden, que justament dimarts anunciava que a finals de maig confia tenir prou dosis per vacunar tota la població adulta del país. Segons els Centres de Control i Prevenció de Malalties dels Estats Units, més de 51 milions d’americans, el 15% de la població total, han rebut almenys una dosi de la vacuna del covid. Des d'aquest centre s'adverteix, però, que "encara no és moment d'aixecar les restriccions".

L'ordre del governador de Texas per aixecar el requisit de dur mascareta arreu de l'estat i reobrir empreses s'aplicarà a partir del 10 de març. Abbott argumenta que Texas, el tercer estat més poblat del país, ja ha vacunat 5,7 milions de persones dels seus 29 milions en total, i a finals de març tota la gent gran que vulgui rebre la vacuna ho podrà fer.

Preguntada en la roda de premsa diària, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha deixat clar que el govern nord-americà creu que encara són necessàries restriccions per contenir la pandèmia: "Encara estem en guerra contra el virus, i el president, per descomptat, continua transmetent això públicament i també en privat en les seves converses". En les últimes setmanes els Estats Units han vist com queia progressivament el nombre de casos diaris fins als 68.000 aproximadament, un 27% de la mitjana diària màxima del 7 de gener. Més de 28,6 milions de nord-americans s'han contagiat fins ara i 515.000 persones han mort.

stats