Internacional 01/11/2020

Els serveis d'emergència continuen buscant supervivents sota els edificis enrunats a Esmirna

El terratrèmol de divendres al mar Egeu ha deixat ja 71 morts entre Turquia i Grècia

Ara
4 min
Un edifici que ha patit els efectes del terratrèmol a Izmir.

BarcelonaCom a mínim 69 persones han mort a Turquia i dues més a l'illa grega de Samos com a conseqüència del fort terratrèmol que va afectar la zona aquest divendres a les 12.51 h (hora catalana). El sisme, de magnitud 7 a l'escala de Richter segons el servei geològic dels Estats Units –que les autoritats turques rebaixen a 6,9–, va tenir l'epicentre al mar Egeu, 24 quilòmetres al nord de Samos i a uns 10 quilòmetres de profunditat. Tot i això, va afectar sobretot la ciutat costanera turca d'Esmirna, situada una seixantena de quilòmetres més al nord.

Imatge de la zona de l'epicentre. VOLCANODISCOVERY

A Esmirna, la tercera ciutat més gran de Turquia, amb gairebé tres milions d'habitants, s'hi van ensorrar com a mínim 20 edificis, segons el servei d'emergències turc (AFAD), que dissabte al matí ja havia rescatat un centenar de persones amb vida de sota la runa. Segons l'alcalde d'Esmirna, Tunc Soyer, hi havia encara unes 180 persones desaparegudes. El edificis destruïts es trobaven al districte de Bayrakli, una zona que estava en procés de reurbanització precisament perquè les construccions no estaven prou preparades per fer front a possibles terratrèmols.

Les tasques de rescat continuaven en marxa aquest diumenge al vespre, però els serveis d'emergència tenen ja poques esperances de poder trobar més supervivents. L'última persona trobada amb vida fins ara ha sigut un home de 70 anys que va ser rescatat dissabte a mitjanit, després de 33 hores colgat sota la runa. Aquesta feina s'està duent a terme enmig de múltiples rèpliques del terratrèmol: dissabte a la tarda ja se n'havien registrat més de 500.

La majoria de les víctimes mortals comptabilitzades fins ara a Turquia han mort a Esmirna, tot i que com a mínim una dona es va ofegar a causa d'un petit tsunami provocat pel terratrèmol que va afectat el poble de Sigacik, situat a una trentena de quilòmetres al nord de l'epicentre. El nombre de ferits en aquest país és de 940, segons les últimes xifres oficials, i d'aquests més de 200 són encara a l'hospital. El ministre turc de Medi Ambient, Murat Kurum, va explicar divendres que s'havien habilitat tendes per acollir fins a 2.000 persones a prop de les zones més afectades.

A Samos els danys han sigut menors, però un noi i una noia adolescents han aparegut morts en una zona on s'ha ensorrat un mur. A més, vuit persones han quedat ferides i, segons un portaveu policial, alguns edificis antics han quedat malmesos. En aquesta illa el nivell del mar ha pujat fins a negar el passeig marítim de la capital, que té un gran port natural. El camp de refugiats on viuen més de 4.500 persones en condicions lamentables no ha sigut afectat, segons han confirmat diverses fonts a l'ARA. Les autoritats han demanat als 45.000 habitants de l'illa que es mantinguin lluny de l'aigua, pel risc que arribin a l'illa onades gegants.

Peixos i runa als carrers

Testimonis citats per Reuters expliquen que, al notar el terratrèmol, molts veïns d'Esmirna van sortir al carrer presos del pànic i que alguns barris van quedar inundats per l'aigua que entrava des del mar, que va arrossegar runa, cotxes, mobles i electrodomèstics i va deixar els carrers plens de peixos un cop es va retirar. En declaracions a la cadena turca NTV, Idil Gungor, propietària d'un hotel d'Esmirna, ha assegurat que ha trobat peixos al pati de l'establiment, situat a uns 50 metres de la costa.

Un noi que retransmetia un videojoc en directe va publicar un tuit del moment del terratrèmol.

"Ha sigut un terratrèmol molt fort, és difícil que n'hi hagi de més grans", ha assegurat Efthymios Lekkas, president de l'organització per a la planificació i protecció contra els terratrèmols de Grècia, en declaracions a la cadena Skai TV. "Mai no havíem viscut una cosa així, la gent ha entrat en pànic", va assegurar el tinent d'alcalde de Samos, George Dionysiou. Alguns testimonis afirmen que la tremolor es va poder percebre en ciutats com Atenes (situada a gairebé 300 quilòmetres de l'epicentre) i Istanbul (a 400 quilòmetres).

Malgrat la històrica rivalitat entre Turquia i Grècia, que va pujar de to aquest estiu en una batalla per controlar les potencials reserves de gas del Mediterrani oriental, els presidents de tots dos països han intercanviat mostres de solidaritat arran de la tragèdia. "He trucat al president Erdogan per expressar-li el meu condol per la tràgica pèrdua de vides a causa del terratrèmol que ha colpejat els nostres dos països. Siguin quines siguin les nostres diferències, en aquests moments les persones han d'estar unides", va tuitejar el primer ministre grec, Kiriakos Mitsotakis.

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, li va agrair el gest en una alta piulada i va expressar també el seu condol "a tots els grecs" de part d'ell mateix i del poble turc. "Turquia també està sempre a punt per ajudar Grècia a curar les seves ferides. Que dos veïns mostrin solidaritat en moments difícils és més valuós que moltes coses a la vida", va afegir.

17.000 morts el 1999

Turquia està situada en una zona d'alta activitat sísmica i ha sigut víctima de greus catàstrofes causades per aquests fenòmens. El 17 d'agost del 1999 17.127 persones van morir i 43.959 van quedar ferides, segons les xifres oficials, en un terratrèmol de magnitud 7,4 que va afectar la ciutat d'Izmit.

stats