Pròxim Orient
Internacional 24/12/2021

Terra Santa afronta un altre Nadal pandèmic entre restriccions

Els palestins cristians asseguren que el govern israelià els ha discriminat en prohibir el turisme en plena campanya

4 min
Forces de seguretat palestines a l'església de Betlem.

Betlem i NatzaretAquests dies, els carrers de Betlem i Natzaret llueixen les seves millors gales. Llums, nadales, mercats d’artesania, immensos arbres de Nadal... Però tot i l’alegria aparent, l’ambient és de tristor i pessimisme. Des del passat 29 de novembre, Israel està tancat amb pany i forrellat. El turisme, la principal font d’ingressos d’aquestes dues ciutats palestines, és inexistent. A Betlem, on prop del 80% de la població es dedica al sector, bona part dels negocis han tancat; i a Natzaret, amb un 70% de l’economia depenent dels visitants estrangers, l’atur ha passat del 4 al 45%.

“El que estem vivint ara mateix és pitjor que els temps de més violència a Palestina. Aleshores hi havia moments en què deixava de venir gent, però durava poc. Ni durant les dues intifades vam deixar de rebre visitants”, assegura a l'ARA Bassem Giacaman, un artesà de Betlem que ha tingut la seva botiga tancada durant més de 20 mesos. “És molt estressant emocionalment i també per a la nostra economia”, diu l’empresari. Explica que quan Israel va obrir les fronteres l’1 de novembre va decidir tornar a contractar un treballador, però que amb el nou tancament, el 29 de novembre, va haver de reduir-li la jornada. “No podem fer plans”, es queixa.

L'Autoritat Palestina no té el control de les seves pròpies fronteres i la decisió de paralitzar l'entrada de turistes a Israel ha implicat aturar l’arribada de pelegrins a Betlem. La frontera amb Jordània, controlada per l’exèrcit israelià, també està tancada. La temporada de Nadal és vital a Betlem, on la tradició situa el naixement de Jesucrist. El 2019, un any rècord per al turisme a Terra Santa, la ciutat va rebre prop de 3,5 milions de visitants. Michel Awad, un turoperador, explica que aquest 2021 estava previst un 70% d’ocupació als hotels betlemites, però que el tancament de fronteres ho ha tirat tot per terra.

Awad diu que moltes famílies veien amb esperança aquesta campanya nadalenca i recorda que els treballadors i empresaris del sector no cobren des de fa dos anys. “A Palestina no tenim ajudes per a l’atur i tampoc s’ha subvencionat el sector. Al principi la gent vivia dels seus estalvis, però ja fa temps que no tenen res”, lamenta l’empresari, que recorda que molts palestins s’han trobat amb un problema afegit: els deutes. Veient l’excepcional temporada turística del 2019, molts van demanar préstecs per ampliar el negoci o construir nous hotels, i ara no els poden pagar.

A l’altra banda del mur

A dins del territori israelià, Natzaret és una altra localitat fortament perjudicada pel tancament de fronteres. El poble natal de la Verge Maria no és la principal ciutat a visitar en aquesta època de l’any, tot i que darrerament s’ha reivindicat com a destí nadalenc: “Tot va començar aquí. Sense l’Anunciació de l’Àngel a Maria no hi hauria la resta. Primer va ser Natzaret, després Betlem, i tot va acabar a Jerusalem”, defensa el cristià Nabil Totry, director d’una entitat que organitza activitats nadalenques a la ciutat des de fa 30 anys. “Abans aquí no es feia res especial per Nadal”.

Amb tot, el turisme és clau per a Natzaret en qualsevol època de l’any. L’alcalde de la localitat, Ali Salam, explica a l’ARA que, en temps normals, el 70% dels turistes que visitaven Israel passaven en algun moment per la ciutat. “Ara no hi ha turisme estranger, només intern. I això és quelcom que, com a alcalde, em preocupa molt” –declara–. “Hem treballat molt per reobrir la restauració i els hotels, però, desafortunadament, la majoria estan tancats”. L’alcalde detalla que aquest any, tot i el tancament de fronteres, han invertit 7 milions de xéquels (1,95 milions d’euros) en guarnir la ciutat, tot pensant en els veïns i els visitants de la resta del país. Es mostra content que cada cop més jueus els visiten, especialment els caps de setmana, però reconeix que no és suficient.

Haim Salami, director de l'hotel Ramada Olivie de Natzaret, explica que abans de la pandèmia la majoria de clients del seu hotel eren estrangers i que tenien molta ocupació, però que “tot es va aturar al 100% el març del 2020”. Des de llavors han passat molts mesos tancats o treballant sota mínims. “Aquest Nadal tenim, de mitjana, un 20% d'ocupació. És un 80% menys del que seria normal per aquestes dates”, explica Salami, que dirigeix aquest establiment de cinc estrelles des de la seva obertura el 2017.

Els jueus, exempts de les restriccions

Diverses veus en el si de la comunitat àrab cristiana d’Israel i Palestina han assegurat que el govern de Bennett els ha discriminat amb la prohibició del turisme en plena campanya nadalenca. A principis de desembre, l’executiu va decidir fer una excepció a la prohibició de visitar Israel i permetre l'entrada dels participants al projecte Birthright (dret de naixement), un programa que organitza viatges a la "terra promesa" per a milers de joves jueus de tot el món. Les darreres setmanes, malgrat les restriccions imposades a tots els turistes, diversos grups de joves dels Estats Units han arribat a Israel aprofitant l'excepció.

En un missatge a Facebook el passat 16 de desembre, Wadie Abunassar, portaveu i assessor de les esglésies de Terra Santa, va dir que diverses confessions cristianes estaven molt molestes pel tracte selectiu del govern i va acusar Israel de discriminar els pelegrins cristians. "La discriminació racista no s'ha d'acceptar de cap manera!", va escriure. "Insto les autoritats israelianes a tractar tots aquells que vulguin visitar el país per igual, sense cap discriminació entre religions".

stats