EL FUTUR DEL CHAVISME
Internacional 24/01/2013

La tensió veneçolana es trasllada al carrer

Veneçuela torna al carrer amb la idea d'un imminent retorn del president Hugo Chávez. Per evitar més confrontacions, l'oposició va anul·lar ahir una contramarxa convocada a Caracas.

Carola Solé
2 min
Una dona guarnida amb unes arracades de Chávez a la marxa oficialista d'ahir a Caracas.

CARACASLa tensa calma en què viu Veneçuela des de fa més d'un mes i mig es feia patent ahir als carrers de la capital durant la celebració del 55è aniversari de l'inici de la democràcia. Per "evitar enfrontaments violents", l'oposició reculava i anul·lava la marxa que havia convocat dies abans per denunciar la "crisi institucional" nacional des que el president, Hugo Chávez, va viatjar a l'Havana el 10 de desembre per operar-se de càncer.

Reclosa en un poliesportiu, l'aliança opositora es rellançava en un simbòlic acte polític en què refermava la seva unitat i revelava que, en el cas que es convoquessin eleccions anticipades, escollirien "un candidat per consens". Presumiblement l'excandidat presidencial, Henrique Capriles. "Avui més que mai, els veneçolans ens hem d'unir i derrotar la violència que genera el govern", deia Capriles.

Mentrestant, fora de la instal·lació esportiva, l'oficialisme feia la seva contraofensiva: "la presa de Caracas", una manifestació massiva des de diferents punts de la ciutat en solidaritat amb el líder socialista, que fa més de sis setmanes que no es comunica amb el país.

Durant la marxa, el govern va decidir reforçar la seguretat tant del vicepresident i delfí de Chávez, Nicolás Maduro, com del president del Parlament, Diosdado Cabello, per la suposada amenaça d'"atemptat de la ultradreta veneçolana en complicitat amb l'exterior".

La llarga caminada, en la qual Maduro i Cabello van participar com dos ciutadans més, servia com un cant a l'esperança per la tornada del mandatari. Les últimes senyals del govern sembla que apuntin cap a aquest camí. Argenis, germà del president, assegurava que Chávez tornaria a Caracas "els pròxims dies", però a continuació ho desmentia. El gendre del president, Jorge Arreaza, ha tornat a Caracas després de no haver-se allunyat ni un sol dia de l'hospital de Cuba. I el president de Bolívia, Evo Morales, va anunciar dimarts que el seu amic ja estava fent sessions de fisioteràpia per tornar al país.

"Encara no està prevista cap data per al seu retorn", s'ha limitat a afirmar el govern. A Caracas, però, molts donen per fet que Chávez està a punt d'arribar. En quin estat ho farà o quines decisions polítiques pot prendre encara són un misteri.

stats