“Si obeeixes estaràs segur: canvia el rumb 180 graus”, l’advertiment iranià al vaixell britànic

Els 23 membres de la tripulació, majoritàriament indis, continuen a l'interior del vaixell atracat al port de Bandar Abbas, a Hormozgan

Aquest diumenge es va donar a conèixer -a través de la companyia de seguretat marítima Dryad Global- un àudio de l’intercanvi de comunicacions que divendres al vespre van mantenir una fragata de la Royal Navy i forces navals iranianes minuts abans que el petrolier Stena Impero fos detingut per la Guàrdia Revolucionària, amb quatre fragates i un helicòpter.

L’Iran captura un petrolier britànic

En l’enregistrament es pot sentir com un oficial iranià adverteix el capità de l’ Stena Impero : “Si obeeixes estaràs segur. Canvia al rumb 180 graus immediatament. Canvi”.

Just després del primer missatge, un oficial britànic de la fragata HMS Montrose, que patrullava la zona de l’estret d’Ormuz, es comunica amb l’ Stena Impero i li diu: “Aquest és el vaixell de guerra britànic F236. Vull reiterar que, en la mesura que esteu duent a terme un pas de trànsit en un estret reconegut internacionalment, segons el dret internacional el vostre pas no ha de quedar perjudicat, obstaculitzat o impedit. Per favor, confirmeu que esteu duent a terme el vostre pas de trànsit per un estret internacionalment reconegut”.

Posteriorment, la Royal Navy demana als vaixells iranians: “Sisplau, confirmeu que no teniu intenció de violar el dret internacional intentant abordar il·legalment” el petrolier Stena Impero. Els iranians repeteixen llavors la sol·licitud perquè el vaixell cisterna de bandera britànica canviï de rumb.

Ahir al matí, els mitjans de comunicació estatals de l’Iran van confirmar que tots els membres de la tripulació de l’ Stena Impero es troben “segurs i en perfecte estat”. Els 23 integrants són de nacionalitat índia, letona, filipina i russa. El petrolier està ancorat a les aigües del port de Bandar Abbas.

Segons les cartes marítimes enregistrades per satèl·lit, en el moment en què els iranians l’obliguen a canviar de rumb, el vaixell cisterna es trobava en aigües omanites, fet que demostraria que la confiscació es va produir “en una clara violació del dret internacional”, segons declaracions del ministre d’Exteriors, Jeremy Hunt. En una carta adreçada al president del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, el Foreign Office va advertir ahir del caràcter “inacceptable” de l’acció, que definia també com “altament inflamable”. Mentrestant, però, ha defensat la legalitat de la captura a Gibraltar del vaixell Grace 1, acció que Teheran ha titllat de “pirateria”.

Hunt va mantenir una conversa amb el seu homòleg iranià, Mohammad Javad Zarif. L’evolució de la situació pot dependre de les mesures contra l’Iran que avui anunciï el ministre d’Exteriors britànic.

El Regne Unit adverteix l’Iran que no vagi per “camins perillosos”

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF