CONFLICTE AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 13/01/2013

Una acampada per desafiar Israel

Anna Garcia
3 min
LA ZONA E-1, UN INDRET VITAL PER ALS PALESTINS Una de les tendes del poblat de Bab-al-Shams aixecat divendres amb l'assentament jueu de Ma'ale Adumim al fons. Aquesta és la zona coneguda com a E-1, un territori de pas que connecta Jerusalem Est amb Cisjordània on Israel va anunciar que construiria 4.000 habitatges. Si tira endavant el projecte, els palestins sostenen que es trencaria la continuïtat del seu territori i seria impossible la solució dels dos estats.

BAB-AL-SHAMS (PALESTINA)En una zona muntanyosa, entre Jerusalem i Jericó, enfront de l'assentament jueu de Ma'ale Adumim, i al costat del poble palestí d'Azaim i d'un campament beduí, es va aixecar divendres el poblat palestí batejat com a Bab-al-Shams (Porta del Sol). "Nosaltres, la gent (fills i filles de Palestina), sense permís dels ocupants i sense permís de ningú, ens assentem aquí perquè aquesta és la nostra terra", diu part del comunicat emès pels Comitès Populars Palestins, organitzadors de l'acció.

Unes 25 tendes de lona blanca, amb 250 persones, procedents de diferents pobles palestins i també d'Israel, segons els organitzadors, formen Porta del Sol, ple de banderes palestines, i construït a la manera dels outposts jueus (avançament d'assentament), sense cap mena de permís, com a protesta per l'ampliació dels assentaments a Jerusalem Est i Cisjordània. Divendres els organitzadors ja van rebre l'ordre d'evacuació, però una petició al Tribunal Suprem d'Israel va evitar l'aixecament immediat. En sis dies han de rebre una resposta.

Ahir al migdia l'accés en cotxe al campament havia estat tancat per les forces de seguretat israelianes i només s'hi podia arribar caminant durant vint minuts. Poques hores després un comunicat emès per l'oficina del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ordenava la immediata evacuació del campament, alhora que feia una petició al Tribunal Suprem perquè no retardés la seva resposta en aquest cas. Mentrestant, deia el comunicat, tots els accessos al campament quedaven tancats "per evitar aglomeracions" i l'àrea era declarada zona militar tancada.

"No marxarem d'aquí. Aquesta és una acció estratègica no violenta. Estem construint una població palestina en una terra que pertany als palestins", diu l'activista Irene Nasser, de 30 anys, procedent de Jerusalem, malgrat reconèixer que no tenen prou mantes ni aliments, que les nits són realment fredes, i que la policia israeliana els pot evacuar en qualsevol moment.

Mustafa Barghouti, secretari general de la Iniciativa Nacional Palestina, va visitar ahir al matí el poblat, com a mostra de solidaritat. "Aquesta terra té un propietari palestí i tenim tot el dret de ser aquí. Si enderroquen una tenda en construirem una altra, si fan marxar una persona en vindrà una altra. No ens mourem d'aquí. Israel no té cap dret de construir a l'àrea E-1. Ho diuen les lleis internacionals i el sentit comú. No deixarem que s'instal·lin més colons en terra palestina", va dir.

Tres membres de l'executiva de l'Organtizació per a l'Alliberament de Palestina, Hanan Ashrawi -que va qualificar la iniciativa de "molt creativa i una eina no violenta i legítima"-, Saeb Erekat i Ahmad Maj- dalani també van intentar accedir al campament ahir al migdia amb la intenció de fer una roda de premsa, però, segons un portaveu de l'organització, l'exèrcit israelià els va impedir el pas i la roda de premsa va haver de ser cancel·lada.

"Aquesta és terra palestina però Israel ens la vol prendre per fer més gran Ma'ale Adumim", diu Obleda Sharabati, de 40 anys, mentre es frega les mans pel fred. El seu marit és a la petita colònia i ella, veïna d'Al-Zaim, l'acompanya durant el dia amb els seus cinc fills.

Una zona de pas estratègica

Porta del Sol s'ha plantat a la zona coneguda com E-1, uns 12 quilòmetres quadrats que enllacen l'assentament de Ma'ale Adumim, a set quilòmetres de Jerusalem, amb Cisjordània, i on el govern de Netanyahu -immers a hores d'ara en una campanya electoral on els interessos dels colons, més de mig milió, tenen un paper destacat- va anunciar la construcció de gairebé 4.000 nous habitatges al desembre, dies després que les Nacions Unides reconeguessin Palestina com a estat observador no membre. Els palestins mantenen que la construcció en aquesta zona desconnectaria Jerusalem Est, que els palestins volen convertir en la seva capital, de Cisjordània, i impossibilitar la solució de dos estats.

stats