Els talibans pengen en places d'Herat els cadàvers de quatre suposats criminals

El macabre espectacle s'ha allargat durant hores i ha atret molts tafaners

4 min
Un dels cossos penjats d'una grua a una plaça de la ciutat de Herat aquest dissabte

Enviada especial a Herat (Afganistan)El macabre espectacle s'ha allargat durant hores i a més ha tingut lloc en diferents parts de la ciutat, així que era difícil no veure-ho encara que no es volgués. Els talibans han demostrat aquest dissabte a la ciutat d'Herat, al nord-oest de l'Afganistan, que continuen sent tan bèsties com sempre: han penjat en grues els cossos sense vida de quatre homes i els han mantingut exposats en diferents places públiques. L'objectiu era el mateix que fa vint anys: donar una lliçó a tothom. Els executats eren en teoria segrestadors que havien raptat un canvista i el seu fill. Centenars d'homes s'han concentrat als llocs on s'exposaven els cossos i la cosa més xocant era que la majoria es mostraven satisfets que els suposats delinqüents haguessin estat executats en una ciutat on el segrest d'empresaris i els robatoris són a l'ordre del dia.

Però les execucions han agafat per sorpresa tothom. Sobretot perquè Herat és una ciutat on amb prou feines es veuen talibans pel carrer i, si s’hi passegen, ho fan de manera força discreta. Res a veure amb Kabul, on la bandera dels radicals oneja gairebé a tot arreu i cada dos per tres et creues amb una camioneta plena de barbuts armats. Però que els talibans són aquí, a Herat, ha quedat demostrat i amb escreix aquest dissabte.

Càstig als segrestadors

Cap a les dues de la tarda ha començat a córrer la notícia a les xarxes socials que quatre homes havien estat penjats públicament a la ciutat. I, lògicament, de seguida s'hi han concentrat un munt de tafaners. A la plaça Mustufiat, que és una espècie de rotonda amb una font i un monument al centre, hi havia aparcada una grua amb un dels cossos penjant. Estava completament ple de sang i amb un gran cartell enganxat al pit que deia: "Tots els segrestadors tindran aquest càstig".

Alguns dels tafaners que han anat a veure el cos penjat d'un dels suposats criminals

"Hem fet una operació a les deu del matí i hem matat un segrestador i els altres tres els hem capturat", han explicat un grup de talibans que eren a peu de grua observant el sinistre espectacle, per justificar que el cos estigués en aquestes lamentables condicions. És a dir, han donat a entendre que l’ajusticiat ja era mort quan l'han penjat. També han assegurat que un talibà havia resultat ferit en l'operació i que els executats havien segrestat un canvista i el seu fill un dia abans. En altres paraules, que s'ho mereixien i que ells l'única cosa que havien fet era limitar-se a complir la llei islàmica.

Una llei que, pels comentaris de la gent que s'ha concentrat al lloc on era el cos, ha sigut molt ben rebuda. Herat és l'única ciutat de l'Afganistan, a banda de Kabul, que compta amb una zona industrial especialment activa, on es concentren desenes d'empreses. Però tenir un negoci a la ciutat s'havia convertit en un maldecap els últims anys. Els robatoris i els segrestos exprés d'empresaris eren habituals, i els segrestadors exigien sempre quantitats astronòmiques per al rescat.

Els talibans han fet servir grues per penjar els cossos

"Em sembla molt bé el que han fet els talibans i ho haurien de fer més sovint. Ja veurà com d’aquesta manera canviaran les coses", vaticinava Abdul Tawa, un empresari de la construcció de 34 anys que, com tants més, ha anat a veure el cos de l'ajusticiat. De fet, s'hi han concentrat tants tafaners que s'han format embussos monumentals en cadascuna de les places on hi havia un executat penjat. Molts ho filmaven amb els seus mòbils com si es tractés d'una simple atracció i no el cos d'una persona. També hi han aparegut venedors ambulants d'ampolles d'aigua perquè l'escena podia ser molt macabra, però no cal desaprofitar cap ocasió per fer negoci.

"Me n'he assabentat a través de Facebook i he vingut perquè volia veure amb els meus propis ulls què fan els talibans amb els criminals", es justificava Ahmad Ahmadi, un comerciant de 27 anys que també estava totalment d'acord amb aquesta mena de mesures extremes. "Si l'anterior govern hagués fet el mateix, ara no tindríem tants problemes", apuntava un altre tafaner, Qabir Ahmad, un militar retirat de 57 anys. I fins i tot un estudiant universitari d'informàtica, Abdul Ahad, de 23 anys, defensava aquesta mena d'exhibicions públiques: "És una lliçó per a tothom". Això sí, aclaria que ell passava per aquí per casualitat, que no hi havia anat expressament.

Els cossos han estat penjats durant hores sota el sol. En un moment donat una de les grues s'ha passejat per la ciutat amb un d'ells, mentre al darrere la seguien desenes d'homes amb motocicleta intentant filmar l'escena. Perquè tots eren homes, no hi havia ni una sola dona als llocs on s'exposaven els cossos. Amb tot, era difícil no veure'ls. "Ai, no me’n parlis. Ho he vist des de lluny i tinc el cos regirat", comentava la Setara, una doctora que també passava per allà.

Però és que abans d'aquesta macabra exhibició pública, els habitants de la ciutat ja coincidien en afirmar que la seguretat havia millorat moltíssim des que van arribar els talibans. "Abans tancava la botiga a les cinc de la tarda i ara no tinc inconvenient de tenir-la oberta fins a la nit", comentava aquest dissabte al matí Ali Ahmad, que té una impremta al carrer Ghudom, on es concentren un munt de papereries. Altres comerciants asseguraven el mateix. I després del que ha passat aquest dissabte, la seguretat encara pot millorar molt més.

stats