Els talibans confirmen que les dones no podran practicar esport

Europa i els EUA lamenten que el nou govern afganès no sigui "inclusiu"

ARA
2 min
Dones afganeses manifestant-se a Kabul aquest dimarts

BarcelonaLes promeses de moderació i de respecte pels drets de les dones que van fer els talibans després de recuperar el poder a l'Afganistan es van esfumant a mesura que els nous governants del país comencen a implantar el nou règim. Aquest dimecres, l'endemà que es constituís el nou govern interí, el subcap de la comissió cultural dels talibans, Ahmadul·lah Wasiq, ha avisat que les dones no estaran autoritzades a fer esport.

"Som a l'era dels mitjans de comunicació. Hi haurà fotos i vídeos, i després la gent se'ls mira. L'islam i l'Emirat Islàmic [de l'Afganistan] no permeten que les dones juguin a criquet o a altres esports en què quedin exposades", ha dit Wasiq en declaracions a la cadena australiana SBS. "Si juguen a criquet es pot donar una situació en què la cara i el cos [de les dones] no estiguin coberts, i l'islam no permet que les dones es puguin veure d'aquesta manera", ha afegit. A més, segons ell, l'islam permet que les dones surtin al carrer per fer coses necessàries, com ara comprar, però fer esport no es considera una necessitat. "No crec que es permeti a les dones practicar criquet perquè no és necessari que ho facin", ha resumit.

Mentrestant, desenes de dones s'han tornat a manifestar aquest dimecres en diferents llocs de l'Afganistan per protestar contra el fet que en el govern presentat pels talibans no hi hagi presència femenina. L'executiu, de fet, està constituït per representants de l'ala dura de l'organització islamista, cosa que ha generat malestar entre els governs occidentals. "No sembla la formació inclusiva i representativa en termes de la rica diversitat ètnica i religiosa de l'Afganistan que esperàvem veure i que les últimes setmanes havien promès els talibans", ha lamentat un portaveu de la Unió Europea. Per la seva banda, el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha assenyalat que l'executiu interí "certament no supera el test d'inclusivitat", i ha recordat que els talibans "busquen legitimació i suport internacional", però que això "s'ha de guanyar".

En canvi, la Xina ha aplaudit la formació del nou govern afganès, ja que ho considera "un pas necessari per restaurar l'ordre i reconstruir el país", segons el portaveu del ministeri d'Exteriors, Wang Wenbin.

stats