El retorn dels talibans

Els talibans diuen que han conquerit l'últim focus de resistència del país

La vall del Panxir estava controlada fins ara per forces del Front Nacional de Resistència de l’Afganistan

3 min
Un aspecte de la conferència de premsa del portaveu talibà, celebrada aquest dilluns a kabul

LondresEls talibans han reivindicat aquest dilluns la victòria total sobre les forces de l'oposició a la vall de Panxir, a uns cent quilòmetres al nord-est de Kabul. Zabihullah Mujahid, portaveu del grup, primer ha piulat que la zona ja estava sota control del nou règim. Posteriorment, des de la capital del país, en conferència de premsa ha assegurat: "Hem fet tot el possible per resoldre el problema mitjançant negociacions, però ells [la resistència] van rebutjar les converses i vam haver d'enviar les nostres forces a lluitar".

Igualment, en la compareixença s'ha congratulat de la fi de la lluita a tot el territori: "Amb aquesta victòria, el nostre país ha sortit del remolí de la guerra i la nostra gent tindrà una vida feliç en pau i llibertat a tot arreu". Un parer que no sembla compartit per tota la població, sobretot les dones i les desenes o centenars de milers de refugiats que s'encaminen principalment cap a la frontera del Pakistan, per intentar sortir de l'Afganistan per qualsevol mitjà.

Per demostrar la victòria incontestable dels talibans al Panxir, algunes imatges i vídeos penjats a les xarxes socials mostren els militants victoriosos davant la porta del recinte del governador provincial del que fins ara era el focus de la rebel·lió. En unes altres imatges s'observa una bandera blanca de l’emirat islàmic hissada a l’oficina del governador.

Baluard antisoviètic

L'últim gran baluard de resistència contra els talibans, almenys fins aquest cap de setmana, és una mena de fortí en un territori muntanyós que ja va ser un sòlid enclavament a l'hora de desafiar les ofensives russes durant l'ocupació soviètica del 1979 al 1989. Aleshores el líder era Ahmed Xah Massud, un senyor de la guerra conegut com el Lleó del Panxir i un dels fundadors de l’Aliança del Nord, el grup armat que va proporcionar el suport bàsic a la invasió dirigida pels Estats Units després dels atacs terroristes de l’11 de setembre del 2001. Ahmed Xah Massud va ser assassinat dos dies abans dels atemptats contra el World Trade Center i el Pentàgon.

En comptes de fugir després de la caiguda de Kabul el 15 d'agost, els membres de la seva família i del seu seguici, sobretot l'Ahmad, fill d'Ahmed Xah i si més no fins ara líder de la resistència, i Amrullah Saleh, vicepresident de l’Afganistan, van formar el Front Nacional de Resistència de l’Afganistan (NRF) i van demanar als afganesos que es mobilitzessin contra els talibans.

Ahmad, de 32 anys, s'ha format a l'acadèmia militar britànica de Sandhurst, la mateixa per on va passar, entre altres membres de la família reial anglesa, el príncep Guillem l'any 2006. Tot i així, a diferència del seu pare no té experiència militar i, probablement, tampoc carisma per enfrontar-se als talibans.

A les mateixes xarxes socials on els talibans han reivindicat la victòria, forces que indiquen que pertanyen a la resistència han assegurat que mai es rendirien. I s'han compromès a continuar lluitant. Informen, a més, que estan repartides per tota la vall en "posicions estratègiques" i garanteixen que "la lluita contra els talibans i els seus socis continuarà". Tot i que Massud no ha dit res sobre la seva possible derrota, en un missatge de veu donat a conèixer aquest dilluns sí que ha reconegut que diferents membres de la seva família havien estat assassinats durant els atacs de diumenge, però ha continuat instant a la resistència.

"Tinc un missatge per a la nostra gent –ha dit–, tant si és dins com fora del país. Us demano que comenceu la rebel·lió nacional per la dignitat i la llibertat. El Front Nacional de Resistència mantindrà els esforços i serà amb els afganesos fins al dia de la victòria".

L'aparent triomf dels talibans es produeix després que al llarg del cap de setmana s'hagin registrat combats amb l'NRF.

D'altra banda, de manera contradictòria en relació amb aquests missatges de Twitter esmentats, i amb la versió del portaveu talibà, també al llarg del cap setmana en un escrit a Facebook Massud semblava disposat a negociar la pau amb els talibans.

En tot cas, de la conferència de premsa dels talibans d'aquest dilluns no es pot deduir una informació exacta sobre la situació del líder del Panxir ni sobre el seu parador. Zabiullah Mujahid, el portaveu talibà, ha afirmat que hi ha informes que indiquen que Ahmad Massud i Amrullah Saleh haurien fugit al Tadjikistan, però no ha pogut presentar evidències que ho corroborin.

Mentre no es produeix el nomenament d'un govern a Kabul, els talibans semblen emetre un to conciliador als habitants del Panxir, als quals han descrit com a "germans", tot i la llarga història de sentiment antitalibà de la zona.

A la conferència de premsa, Mujahid també ha respost a una pregunta sobre el parador del líder suprem dels talibans, Mullah Haibatullah. Encara no ha fet cap aparició pública i algunes fonts han arribat a qüestionar que sigui viu. Mujahid ha afirmat que reapareixeria "aviat".

stats