Internacional 29/09/2019

Taiwan també surt al carrer per demanar democràcia a Hong Kong

Les dues províncies rebels protesten a dos dies que la Xina celebri la festa nacional

Ara
3 min
Un antiavalot detenint un manifestant pro democràcia a la manifestació de Hong Kong

BarcelonaEn un Hong Kong amb fortes mesures de seguretat, els manifestants pro democràcia han tornat aquest diumenge al carrer en la protesta número 17 per exigir més llibertats a la Xina. La policia ha carregat durament amb canons d’aigua tintada de blau per facilitar posteriorment la identificació dels que hi han participat, gasos lacrimògens i esprai pebre i ha practicat un elevat nombre de detencions. A més, el diari ‘South China Morning Post’ ha informat que un dels agents ha tornat a utilitzar foc real per defensar tres companys que estaven sent acorralats pels manifestants, citant un policia sense identificar.

A només dos dies de les grans celebracions pel 70è aniversari de la proclamació de la República Popular de la Xina, les autoritats locals han intentat frenar les marxes no autoritzant-les, contràriament al que havia fet el dia anterior, quan sí que va donar permís per desfilar amb motiu dels cinc anys de la fi de l’anomenada Revolució dels Paraigües. Pequín no vol que el clima de revoltes que hi ha des del mes de juny a l’antiga colònia britànica acabi enfosquint o eclipsant una festa que cada any serveix per enaltir el nacionalisme xinès i el comunisme. No obstant això, a 400 quilòmetres de distància, a Taiwan, senten cada cop més com a seva la lluita hongkonguesa i milers de persones s'han manifestat a la capital. Hong Kong i Taiwan són dos punts díscols i preocupació per als dirigents de la Xina continental.

La ràbia dels manifestants, però, s’ha centrat en la simbologia oficial, i un grup de persones ha calat foc a cartells i rètols que anunciaven el Dia Nacional. A més, han aparegut pintades pel centre del districte financer en contra del Partit Comunista a les parets d’empreses i de bancs xinesos.

Com en les anteriors convocatòries, els manifestants han respost a la crida dels organitzadors vestint-se amb roba de color negre, que s’ha convertit en l’uniforme del moviment pro democràcia. Molts duien màscares per protegir-se dels gasos irritants.

Manifestants sota el paraigües protesten amb pancartes rebutjant la sobirania xinesa, en solidaritat amb Hong Kong, a Taipei

El caos s’ha apoderat durant bona part de la jornada dels carrers comercials de la cèntrica zona de Causeway Bay. Els comerços han preferit mantenir la persiana baixada en l’encertada previsió que es produïssin enfrontaments entre la policia i els manifestants, i també per l’evident falta de clientela, que evita també traslladar-se a les àrees calentes durant els dies que hi ha protesta. Tradicionalment, durant els dies previs a la celebració de la festa nacional de l’1 d’octubre, Hong Kong s’omple de turistes i visitants, però aquest any la ciutat apareix amb un ambient molt més tranquil i no hi ha els índexs d’ocupació habituals per por als aldarulls. La controvertida i contestada delegada del govern local, Carrie Lam, es traslladarà dimarts fins a Pequín per assistir als actes organitzats pel govern de Xi Jinping, allunyada de les manifestacions i mítings convocats a l’illa pel Front Civil de Drets Humans. Fàcilment, la policia reaccionarà amb duresa aquest dia i es preveuen forts enfrontaments.

La indignació de Hong Kong s’ha sentit especialment a Taipei, la capital de Taiwan, on milers de persones s’han solidaritzat amb les protestes hongkongueses i han sortit al carrer amb pancartes, malgrat la insistent pluja que ha caigut durant tota la jornada. Taiwan és, per a Pequín, una “província rebel” que pretén trencar la fórmula ‘un país, dos sistemes’ i que des de fa anys reclama i exerceix la plena sobirania, malgrat les dificultats cada cop més evidents per mantenir països aliats. La Xina pressiona els estats que tenen relacions diplomàtiques amb Taiwan perquè les trenquin a canvi de prometre inversions multimilionàries.

“Crec que Taiwan i Hong Kong estan fortament vinculats, i no poden existir sense l’altre”, ha explicat a l’agència Efe Dylan Weng, un dels assistents a la concentració a Taipei. “Encara que siguem països diferents, amb Hong Kong sota el control de la Xina tots dos ens enfrontem a l’amenaça del règim comunista de Pequín. La Xina sempre ha sigut hostil a qualsevol opinió contrària, que és el que està passant ara a Hong Kong. Per això hem de donar suport a Hong Kong”, ha afirmat.

stats