Pandèmia

Rafael Vilasanjuan: "La suspensió de patents no augmentarà la producció de vacunes a curt termini"

3 min
Rafael Vilasanjuan fotografiat a Barcelona en una foto d'arxiu

El director d'anàlisi i desenvolupament global de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), Rafaeel Vilasanjuan, va ser president del comitè directiu de societat civil de GAVI (l'Aliança Global de Vacunes i Immunització), des d'on va lluitar per facilitar l'accés a les vacunes als països més pobres. Ja ho havia fet abans com a director general de Metges Sense Fronteres (MSF), i coneix molt bé el sistema de patents, que ara podria quedar suspès de manera temporal per a les vacunes del covid-19.

¿Com valora la decisió dels Estats Units de donar suport a la suspensió de patents?

— És una decisió molt valenta, a més perquè venim d'un govern que la pressió de la indústria farmacèutica sempre havia portat per la via contrària. La de Biden és una decisió que avança tots els països occidentals i de molta profunditat política.

Què significarà per als països que estan esperant incrementar la producció de vacunes?

— És una suspensió temporal, que és l'única manera com es pot, fer perquè l'Organització Mundial del Comerç (OMC) no està preparada per a un canvi de sistema en les patents, no hi ha cap alternativa ara mateix. I el problema és precisament el sistema actual, que dona més valor als termes de mercat que a les necessitats de salut globals. La suspensió temporal solucionarà poc a curt termini, perquè la capacitat tecnològica dels països productors no és tan alta.

Què significa exactament la suspensió de patents?

— Significa que qualsevol productor pot copiar la vacuna i produir-la tant com vulgui sense ser perseguit per l'OMC. Però no tothom té la capacitat tecnològica per produir-les perquè són vacunes molt modernes, encara no han arribat les vacunes més tradicionals [per al covid-19]. Faltaria obrir les portes de la transferència de coneixement i tecnologia per poder escalar la producció per proporcionar moltes més dosis. Sí que hi ha països que podrien desenvolupar aquesta capacitat de produir si reben ajuda, com el Pakistan, Bangladesh o Mèxic.

L'Índia, principal productor mundial de vacunes, en podria produir moltes més però precisament ara pateix una crisi de producció de vacunes.

— El problema actual de l'Índia per assumir l'alta demanda no és un problema de patents. El Serum Institute de l'Índia, que és el principal productor de vacunes del món, va dir que s'havia quedat sense matèria primera per l'embargament a les exportacions sanitàries que va imposar el govern de Donald Trump, i que ara Biden ha aixecat. L'Índia és el principal productor de vacunes de qualitat, però per produir necessita molts ingredients que es produeixen a fora. Ara la suspensió de patents podria desembussar aquest coll d'ampolla. Un efecte positiu per a tot el món podria ser que també obriria el mercat de matèries primeres per produir-les.

Encara falta, però, l'acord dins de l'OMC, que s'ha d'assolir per consens. I si hi ha acord, caldrà veure fins quan s'estipula que duri aquesta suspensió.

— Jo crec que serà una suspensió vàlida només fins que s'acabi la pandèmia oficialment [per declaració de l'OMS]. L'acord de l'OMC encara s'ha de definir, però tenim un avantatge molt gran i és que l'actual directora de l'organisme és Ngozi Okonjo-Iweala, exministra d'Economia de Nigèria, que fins fa uns mesos era presidenta d'un comitè a l'Aliança Global de Vacunes, de manera que és una persona molt sensibilitzada amb el tema i treballarà per buscar solucions.

Les farmacèutiques s'hi resistiran, i de fet ja han sortit a posar el crit al cel.

— Però una suspensió temporal no els perjudica en el seu model de negoci, perquè el sistema global de patents no està en risc ni es reformarà. Entenc que tinguin por d'un canvi en el sistema de patents, però això no s'ha posat en qüestió, sobretot perquè no hi ha pensat cap sistema alternatiu, ara mateix.

¿Com afectaria la suspensió de patents el programa Covax de l'OMS per subministrar vacunes als països més pobres?

— Si hi ha més dosis a l'abast li donaria més capacitat de compra, però la suspensió de patents ni abaixarà preus ni donarà un nombre de producció elevadíssim, almenys aquest primer any, perquè no hi ha tanta capacitat de producció. Com a exemple, la nord-americana Johnson & Johnson ha intentat multiplicar la producció de la seva vacuna, i buscant entre els 100 productors de vacunes del món ha trobat que només 8 o 10 tenen un mínim estàndard per fer-ho.

stats