Internacional 26/01/2022

Surt a la llum l'última mentida de Boris Johnson

Uns e-mails desmenteixen el 'premier' pel que fa a la intervenció per evacuar animals abans que persones de l'Afganistan

3 min
Boris Johnson, durant la sessió de control setmanal d'aquest dimecres, 26 de gener

LondresLa problemàtica relació del primer ministre britànic, Boris Johnson, amb la veritat és ben coneguda. Aquest dimecres, mentre Westminster, Downing Street i el mateix Johnson esperen l'informe de la funcionària Sue Gray sobre el Partygaye, la publicació per part del comitè parlamentari d'Afers Exteriors d'un seguit de correus electrònics sobre l'operació d'evacuació de l'Afganistan del passat agost torna a aixecar una ombra de dubte sobre la ja molt més que dubtosa honorabilitat del premier. I aquest punt és al centre de les al·legacions sobre les festes a la seva residència oficial, perquè per explicar-les ha passat de la negativa rotunda a les justificacions difícils de creure.

A finals de l'any passat, una filtració del ministeri d'Exteriors va posar damunt la taula la intervenció personal de Johnson i la seva dona, Carrie Symonds, per autoritzar l'evacuació dels animals i del personal de l'organització Nowzad Charity, dedicada a protegir mascotes –gossos i gats, principalment– en zones devastades per conflictes bèl·lics. Nowzad (nom manllevat de la ciutat de Nauzad, a la província de Helman) Charity va ser fundada el 2006 pel soldat de la infanteria britànica Pen Farthing. D'acord amb la filtració del desembre, Johnson va fer posar al capdamunt de la llista d'evacuació el personal i els animals de l'entitat benèfica.

El 7 de desembre, un cop va sorgir la informació, el primer ministre era preguntat directament per la qüestió davant de les càmeres de televisió de Sky News. La resposta de Johnson a l'acusació va ser concloent. "És una completa ximpleria". El mateix dia el seu portaveu va assegurar als mitjans de comunicació: "En cap moment el primer ministre hi va intervenir. Sempre hem prioritzat les persones per sobre dels animals".

Però els dos e-mails que s'han publicat aquest dimecres, d'un funcionari del Foreign Office a les ordres del secretari d'Estat de la zona del Pacífic, el multimilionari Zac Goldsmith, indiquen tot el contrari. En el primer correu, del 25 d'agost, que s'adreça a un altre membre del mateix ministeri, es pot llegir que "el primer ministre acaba d'autoritzar l'evacuació dels animals i del personal" de Nowzad Charity. En el segon e-mail, del mateix dia, es pot llegir: "A la llum de la decisió que el primer ministre ha pres a primera hora…"

Ratificació de la primera versió

Després de la sessió de control d'aquest dimecres, han fet preguntes sobre la qüestió al portaveu del premier als passadissos del Parlament. I ell s'ha limitat a dir: "Segueix sent el cas que el primer ministre no va ordenar als funcionaris que prenguessin cap curs d'acció particular". Amb posterioritat, el ministre de Defensa ha afirmat, també, que l'evacuació la va dirigir el seu departament i que, en cap cas, no va rebre cap indició de Johnson.

La negativa a admetre les dues evidències, oficials en tant que han estat publicades pel comitè parlamentari que analitza tots els detalls de l'evacuació de l'Afganistan, només condueix a dues conclusions: o Johnson va mentir, un fet força habitual al llarg de la seva dilatada carrera com a periodista i polític, o el desgavell a la seva administració és tan gran que funcionaris del Foreign Office que es permeten actuar en nom seu sense autorització no són ni amonestats ni sancionats.

En tot cas, la publicació dels correus electrònics constitueix una prova més de càrrega sobre la disfuncionalitat amb què opera Downing Street. Els diputats tories que encara han de llegir l'informe de Sue Gray sobre el Partygate potser també els tindran en compte a l'hora de decidir si inicien o no una qüestió de confiança contra el líder conservador.

stats