Internacional 16/04/2021

El Suprem del Brasil anul·la la condemna de Lula

La resolució permet que l'expresident es presenti com a candidat a les eleccions, però encara no ho ha fet

Mar Bermúdez i Jiménez
3 min
Luiz Inacio Lula Da Silva, expresident del Brasil

BarcelonaEl Tribunal Suprem del Brasil ha confirmat aquest divendres l'anul·lació de les condemnes per corrupció contra l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva. La resolució obre la porta que l'històric líder del Partit dels Treballadors (PT) pugui ser candidat a les eleccions del 2022 i disputar la presidència al conservador Jair Bolsonaro. Lula no ha estat absolt sinó que el tribunal ha considerat arbitràries les sentències prèvies.

En una sentència que no l'exculpa, el tribunal suspèn les quatre sentències contra Lula per l'escàndol de Lava Jato dels tribunals de Curitiba per un conflicte de competències i envia les causes a altres jutjats, de manera que deixa sense efecte les penes de gairebé 26 anys de presó que pesaven en contra l'expresident.

"Jo estic viu, sencer, tinc una energia de 30 anys i estic a punt per a la batalla. Si és necessari per derrotar un feixista com Jair Bolsonaro, seré candidat a president", ha dit Lula a l'emissora argentina C5N després de conèixer la decisió del Suprem. També ha canviat la seva foto de perfil de Twitter per la que va utilitzar al final de la seva presidència (2003-2011). Bolsonaro, acorralat per crítiques a la seva gestió de la pandèmia, que ja deixa més de 365.000 morts al país i que serà objecte d'una investigació parlamentària promoguda per l'oposició, ha parlat de cop d'estat i ha alertat els brasilers sobre Lula i la corrupció que, en la seva opinió, encarna el líder progressista. "Si Lula torna, pel vot directe, el vot auditable, tot bé", ha dit Bolsonaro, però "penseu com serà el futur del Brasil amb aquest tipus de gent".

Un cas enrevessat

Lula va governar el país més gran i primera potència econòmica de l'Amèrica Llatina entre el 2003 i el 2011. Sota el seu mandat hi va haver un auge de les matèries primeres que va alimentar el creixement econòmic. El 2018 va ser condemnat per haver acceptat suborns a canvi de concedir contractes públics i va passar un any i mig empresonat. Va rebre dues condemnes de penes que sumaven més de 20 anys de presó, motiu pel qual no va poder presentar-se a les eleccions del 2018. Si bé, el novembre del 2019 va poder sortir en llibertat gràcies a un criteri acordat pel Suprem que determina que un condemnat només ingressarà en un centre penitenciari quan la sentència sigui ferma.

Les condemnes van ser recorregudes quan el jutge que portava el cas, Sergio Moro, va acceptar ser ministre de Justícia del govern de Bolsonaro, un càrrec que, posteriorment, va abandonar. L'anul·lació original de les condemnes va ser deguda al fet que el Suprem va considerar que Moro no havia sigut imparcial al jutjar Lula. De fet, el Suprem ha deixat per a la pròxima sessió la decisió sobre si les proves recaptades per Moro queden invalidades.

La campanya electoral ja està en marxa

Amb les condemnes anul·lades, Lula és oficialment elegible i és el favorit entre els opositors de Bolsonaro. El context electoral és el d'una societat àmpliament dividida i polaritzada entre els seus partidaris, que encara el veuen com el gran salvador del Brasil i el president que va treure de la misèria trenta milions de persones, i els crítics, que l'acusen de corrupció i neguen que les causes judicials siguin una conxorxa política.

Tot i que Lula no ha anunciat formalment la seva candidatura, alguns sondejos ja havien copsat el seu suport entre l'electorat. La setmana passada l'enquesta de PoderData li donava un clar avantatge del 52% davant el 34% per Bolsonaro en la segona volta.

stats