Sud-àfrica se sent castigada per haver descobert la nova variant òmicron

Cyril Ramaphosa qualifica les mesures d'Occident d'"injustificades" i a Malawi ho titllen d'"afrofòbia"

Guillem Sartorio
4 min
Els mostradors de facturació de l'aeroport internacional de Johannesburg tancats per la cancel·lació de vols

JohannesburgEls sud-africans es tornen a sentir castigats i aïllats del món. Tres dies després que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) qualifiqués la nova variant del coronavirus, l'òmicron, de "preocupant", el món occidental ha tancat i blindat les portes als països de l'Àfrica austral. El bloqueig s'ha vist traduït en el fet que la majoria de companyies aèries comercials han cancel·lat els seus vols amb origen a les principals ciutats del sud de l'Àfrica, i han deixat a terra milers de passatgers –entre ells, 150 turistes de l'estat espanyol, segons han informat serveis consulars–. En diversos països europeus, entre els quals Espanya, als passatgers provinents de Sud-àfrica se'ls exigirà una quarantena de deu dies, a més d'una prova PCR, mentre que fins ara només era necessària una PCR negativa o el certificat de vacunació.

La decisió ha causat frustració i descontentament entre les autoritats sud-africanes. "Les restriccions són injustificades i discriminen el nostre país i els nostres països germans de l'Àfrica del Sud. La prohibició de viatjar no està basada científicament ni serà efectiva per evitar la propagació d'aquesta variant", deia diumenge el president Sud-àfrica, Cyril Ramaphosa, en un discurs televisat en què va mostrar un posat visiblement més seriós que en compareixences prèvies. "Volem fer una crida als països que han imposat prohibicions al nostre país a fer-se enrere urgentment en les seves decisions i aixecar les restriccions abans que facin més mal a la nostra economia", va reclamar Ramaphosa. Aquest dilluns, el ministre de Salut sud-àfrica, Joe Phaahla, ha demanat en una assemblea extraordinària de l'OMS que els països que han imposat una prohibició de viatges recapacitin, ja que es tracta d'una mesura "poc eficaç": "Estem decebuts perquè alguns països han imposat de manera injustificada prohibicions de viatge que ens afecten i veiem amb preocupació que la llista segueix creixent, cosa que és discriminatòria". El president de Malawi, Lazarus Chakwera, ha parlat directament d'"afrofòbia".

Felicitant els científics sud-africans per la detecció de l'òmicron i la rapidesa a informar-ne les Nacions Unides, el director regional de l'Àfrica de l'OMS, Matshidiso Moeti, ha criticat l'aïllament al qual s'està exposant el sud del continent africà per Occident: "Les restriccions per viatjar poden tenir un paper menor a l'hora de reduir la propagació del virus, però tenen un impacte enorme en les vides de la gent. Si s'apliquen restriccions, no haurien de ser innecessàriament invasives o intrusives, i haurien d'estar basades en principis científics", ha argumentat. En aquest sentit s'ha pronunciat també Tedros Adhanom, director general de l'OMS. "El sistema actual desincentiva que els països alertin de possibles amenaces. Sud-àfrica i Botswana haurien de ser felicitats per haver detectat aquesta nova soca, i no penalitzats", ha apuntat.

"Pànic innecessari"

El descobriment d'aquesta nova variant del coronavirus, identificada com a B.1.1.529, va ser anunciada dijous per científics i autoritats sanitàries sud-africanes, a partir de mostres que es van prendre a mitjans de novembre. "Els pacients presenten símptomes més lleus, hi ha hagut un pànic innecessari de la comunitat internacional", explicava a la BBC la primera doctora que va alertar les autoritats sanitàries, Angelique Coetzee.

La realitat és que, amb Nadal i les vacances d'estiu a tocar, Sud-àfrica està a les portes d'una quarta onada, experimentant un ràpid augment de casos, de 500 fa dues setmanes a 1.600 en els últims set dies, la majoria a la província de Gauteng, la més petita però la més poblada del país, on hi ha les ciutats de Pretòria i Johannesburg. Actualment, un 75% dels nous casos detectats al país ja són de la nova variant.

"És d'esperar que la transmissibilitat sigui més alta, així que veurem un ràpid increment en el nombre de casos, ja en podem veure indicis. Crec que arribarem als 10.000 casos a finals de setmana, així que els hospitals tornaran a estar sota pressió en les pròximes dues o tres setmanes", ha explicat aquest dilluns en roda de premsa l'epidemiòleg sud-africà Salim Abdool Kari.

Vacunats un 24% dels sud-africans

A propòsit d’això, i en la seva compareixença de diumenge, Ramaphosa va urgir els sud-africans a mantenir els protocols anticovid, i va subratllar la importància de vacunar-se i va posar sobre la taula la possibilitat de fer obligatòria la vacuna per a la població. "El govern ha creat un equip que estudiarà la possibilitat que la vacuna sigui obligatòria en certs llocs o en certs àmbits laborals", va dir. Actualment, només un 24% dels sud-africans han rebut la pauta de vacunació completa, molt per sota dels objectius marcats pel govern.

Sud-àfrica és de llarg la nació més castigada pel covid-19 al continent. Després de dos anys batallant contra el virus, i tot just després de superar l'última onada dominada per la variant delta, molts esperaven un desembre i unes vacances d'estiu positives per al turisme i l'economia. El país va estar inclòs en la llista vermella del Regne Unit, un dels principals punts d'origen dels viatgers a Sud-àfrica, fins a l'octubre passat, tot i tenir xifres molt més baixes que molts països europeus. "Crec que el Regne Unit va reaccionar de manera precipitada", va afirmar Otto de Vries, director general de l'Associació d'Agències de Viatges de l'Àfrica del Sud, a The Guardian, en referència a la suspensió de vols després de la descoberta de l'òmicron. Londres va ser el primer de molts, i l'impacte econòmic de les noves mesures va ser instantani: la Borsa de Johannesburg va caure gairebé un 2% divendres, i el rand cotitzava al seu nivell més feble en més d'un any.

stats