Internacional 29/05/2022

Mareme Dieng: "Les startups africanes són la solució als problemes"

Analista

Carlos Bajo Erro
3 min
Mareme Dieng.

BarcelonaEn només un any, les inversions de fons de capital de risc a les empreses emergents africanes s’ha gairebé quadruplicat, fins a arribar als 5.243 milions de dòlars el 2021, segons les dades de PartechPartners. Definitivament, l’any passat l’ecosistema de les start-ups africanes va atraure l’atenció dels inversors internacionals. Mareme Dieng és una jove senegalesa que s’ha fet un lloc en aquestes inversions. De fet, és la responsable de l'estratègia d’expansió a l’Àfrica de 500 Global, un dels fons més respectats i influents del món, amb seu a San Francisco. Per la seva experiència i inquietuds, Dieg parla amb autoritat i amb passió quan analitza la situació de les empreses emergents africanes.

Els informes mostren que el 2021 les inversions globals en start-ups es van duplicar, però en el cas de l'Àfrica es van triplicar o quadruplicar, segons les fonts. A què es deu la diferència?

— Hi ha unes quantes raons. Els ecosistemes africans estan en una fase de creixement exponencial i es mantindrà així els anys vinents. Som a les primeres fases del seu desenvolupament i encara hi ha un enorme potencial al mercat. Una altra raó és que l’Àfrica són 54 estats, així que parlem d’un continent enorme, amb moltes situacions. I l'última raó és que s'ha començat a fer la recollida de dades activa.

Defensa que invertir a l’Àfrica ja no és una qüestió de caritat, sinó que és un negoci rendible.

— Invertir en el continent és una decisió purament de negocis. En el passat hi ha hagut una narrativa relacionada amb els problemes d'estabilitat, de salubritat, de seguretat… Avui som davant una narrativa d'oportunitat: el creixement, l'augment de la població, la seva joventut o la implicació de les dones en l'emprenedoria. A més, hi ha first movers, empreses internacionals que comencen a invertir, i això crida l'atenció de la resta d'empreses. I, finalment, els actors dels ecosistemes estan creant una experiència local que genera competència i augmenta la qualitat. S'estan convertint en mercats competitius i això atreu els inversors.

Quin paper té l'emprenedoria en el desenvolupament econòmic?

— A l’Àfrica hi ha molts reptes i moltes oportunitats, l'emprenedoria és fonamental perquè ofereix solucions a demandes, ja siguin els joves en l'ocupació, les dones en la igualtat d'oportunitats, els sistemes educatius o els sistemes de salut… que el sector públic no pot cobrir. Per a mi, l'emprenedoria arriba amb les solucions que els països en desenvolupament necessiten. Les start-ups són la solució que ens traurà dels problemes. La innovació a l’Àfrica és liderada pels emprenedors locals. Ells l'estan dirigint cap al món on volen viure. Veiem emprenedors africans que coneixen els problemes del continent i que poden fer que els negocis funcionin.

Quins són els ecosistemes més prometedors del continent?

— Després dels quatre grans, Nigèria, Sud-àfrica, Kènia i Egipte, jo hi posaria Ghana. El Senegal té un gran potencial per ser en aquesta posició, però caldria veure les xifres de l'any que ve per comprovar si la tendència es consolida. I encara destacaria tres ecosistemes més: Costa d'Ivori, Etiòpia i Ruanda. Costa d'Ivori, perquè és un país ple de recursos naturals i té un nivell d'infraestructura semblant al del Senegal. Etiòpia té una població nombrosa i molt jove, amb gran creixement, amb moltes necessitats en tecnologia i amb una universitat capdavantera. I Ruanda es convertirà en un hub igual que Singapur, per exemple. Ara mirem el continent en conjunt, però a mesura que uns quants països es vagin enlairant serà impossible parlar d'emprenedoria africana i haurem d'agrupar-los d'una altra manera. Serà un altre cicle.

I en quin cicle som ara?

— Ara, l’Àfrica és un ecosistema validat, no tens necessitat de provar l'oportunitat. Al cicle següent, caldrà estructurar perquè és un continent tan gran, que necessitem segmentar-lo. No podem continuar parlant de l'Àfrica, en general. Ja s’estan plantejant qüestions d'estructura i de societat, com la presència de dones en l'emprenedoria, quin tipus d'empresa necessitem, quins són els sectors d'impacte, quins efectes tenen aquestes empreses... És un bon moment per plantejar-se totes aquestes qüestions, perquè no ens serviria de res trobar-nos d'aquí vint anys amb un ecosistema molt rendible, però que reprodueix situacions de desigualtat o d'injustícies, o que no genera un impacte positiu en la societat.

stats