ELECCIONS

Els socialistes governaran en solitari a Portugal

No hi haurà reedició de la geringonça, la famosa aliança d’esquerres que es va pactar el 2015 i que ha marcat l’última legislatura portuguesa

Els socialistes governaran en solitari a Portugal i no hi haurà reedició de la geringonça, la famosa aliança d’esquerres que es va pactar el 2015 i que ha marcat l’última legislatura portuguesa. Després de reunir-se amb els socis parlamentaris de l’anterior mandat, el líder del Partit Socialista, António Costa, que diumenge va guanyar les presidencials al país sense aconseguir majoria absoluta, va anunciar divendres que hi haurà un govern estable en minoria però sense repetir els pactes signats fa quatre anys. Ras i curt: els socialistes de Costa governaran en solitari i negociaran acords puntuals amb els partits d’esquerres amb l’objectiu de garantir l’estabilitat del nou curs polític.

La decisió, segons expliquen a l’agència de notícies Efe fonts socialistes, respon al “clima positiu” i la “bona disposició” que el primer ministre en funcions ha trobat entre els grups d’esquerra durant la marató de reunions que ha mantingut aquesta setmana. “Intentarem incorporar al programa de govern algunes de les propostes dels partits d’esquerra i treballarem junts durant quatre anys”, van assenyalar des del Partit Socialista. Això sí, com que controlarà 106 dels 230 escons de l’Assemblea de la República, l’executiu de Costa sempre necessitarà el suport d’almenys 10 diputats d’altres formacions per aconseguir l’aprovació dels seus projectes de llei. Una pràctica que, recorden, ja era habitual malgrat l’acord de legislatura que mantenien. “Serà una metodologia idèntica”, asseguren. Però el context actual és molt diferent i no hi ha acords d’estabilitat per escrit. Tot i això, descarten riscos: “No hi haurà una moció de censura contra el programa de govern”. “Tots estan compromesos amb l’estabilitat del govern per als pròxims quatre anys”, reiteraven a Efe les fonts consultades.

La dreta sembla que no serà un obstacle. El càstig sofert en les eleccions ha sumit el principal líder de l’oposició, el PSD, en una crisi interna sense precedents que ha derivat en una guerra per un nou lideratge.

EDICIÓ PAPER 15/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF