Internacional 31/05/2021

Setge a un exmilitar francès maltractador que s'havia atrinxerat armat en un bosc

L'home ha disparat contra els gendarmes, i les autoritats han hagut de confinar la localitat de Le Lardin-Saint-Lazare

2 min
Un control policial a la zona acordonada on s'ha amagat l'exsoldat.

BarcelonaTres-cents gendarmes, set helicòpters i vehicles blindats s'han hagut de mobilitzat per detenir un exmilitar francès de 29 anys, fortament armat i amb antecedents de violència masclista, que dissabte a la nit es va presentar a casa de la seva exparella, va amenaçar el seu actual company i va disparar contra els cotxes de policia que hi havien acudit responent a la trucada d'emergència dels veïns. L'home, que s'havia atrinxerat en una zona boscosa de quatre quilòmetres quadrats a Le Lardin-Saint-Lazare, al centre de França, ha sigut finalment detingut per les autoritats després d'hores i hores de pànic. Estava amagat en una zona de difícil accés i repel·lia amb trets els intents dels gendarmes de capturar-lo.

Segons els govern francès, el jove ha estat ferit durant la detenció. "L'exmilitar ha estat neutralitzat", ha anunciat el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin.

Antic soldat del 126è regiment d'infanteria, l'home anava armat amb un fusell del calibre 30 que hauria aconseguit il·legalment, segons informa el diari Le Monde, després que li fos prohibida la tinença d'armes de foc arran de quatre condemnes. Des del 2015 acumulava sentències per violència contra la seva exparella. L'última –de 16 mesos de presó– es va dictar el 19 de febrer, i va ser commutada per una ordre d'allunyament amb braçalet electrònic.

Contacte telefònic

La prioritat de les autoritats ha sigut protegir la població d'un individu que consideren "extremadament perillós". Els breus contactes telefònics que els negociadors de la gendarmeria hi van mantenir diumenge no van impedir que el fugitiu tornés a disparar contra un vehicle blindat i un helicòpter. "Ens enfrontem a un individu experimentat, resistent i entrenat per sobreviure autònomament durant dies", havia declarat André Petillot, el general de la gendarmeria responsable de l'operació. "Sembla disposat a morir en un enfrontament amb nosaltres, però el nostre objectiu és detenir-lo", va afegir. Plantejava així la hipòtesi que volia provocar els seus perseguidors perquè disparessin a matar.

Les autoritats havien demanat a la població que es confinés a casa: es va tancar l'escola i l'Ajuntament i es va muntar un sistema de repartiment de menjars a domicili per a la gent gran.

Els fets recorden un altre episodi del desembre, quan un home de 48 anys també amb antecedents de violència masclista va mantenir un enfrontament en què van morir tres gendarmes abans de treure's la vida.

stats