Continuen sense control els incendis a Grècia

La Fiscalia de Turquia investigarà el 'hashtag' crític amb el govern que demanava ajuda per als incendis

ARA
2 min
Taules parades en un restaurant arrassat per les flames a Varybobi, a prop d'Atenes.

BarcelonaUn total de 2.000 persones han estat evacuades des de dimarts passat a l’illa d'Eubea, al nord d’Atenes, on ahir seguia sense control el pitjor dels incendis que encara estan actius a Grècia. De fet, només a l’illa d’Eubea hi ha dos fronts oberts, un foc al nord i un altre al sud. “Tenim davant nostre una nit molt difícil, una altra nit difícil”, deia ahir el sotsministre de Protecció Civil, Nikos Hardalias.

La situació era una mica més optimista, però, en el fort incendi que fa dies que crema també a prop d’Atenes, i que ha obligat a evacuar diversos suburbis de la capital. Les flames començaven a retirar-se en aquesta zona, tot i que els bombers no volen confiar-se. Grècia ha rebut personal i avions de suport de diversos països europeus, entre els quals Espanya. En els últims 10 dies, s’han cremat al país més de 56.000 hectàrees, segons el Sistema Europeu d’Informació de Boscos.

L'extraordinària onada de calor que colpeja l'est d'Europa, amb temperatures de fins a 46 graus a Grècia i fins a 50 a Turquia, està generant uns incendis més intensos de l'habitual, molt difícils de controlar. A Grècia, han deixat fins ara dos morts, un dels quals un bomber voluntari, i a Turquia hi ha almenys vuit víctimes mortals.

A Turquia, a més, els devastadors incendis que també assoten el país han desfermat alhora una tempesta política. La Fiscalia ha obert una investigació sobre els missatges compartits a les xarxes socials amb el hashtag HelpTurkey (ajuda Turquia), la majoria dels quals crítics amb la gestió dels incendis que ha fet el govern de Recep Tayyip Erdogan. Se’ls acusa d’estendre la por. “Només puc respondre una cosa: StrongTurkey (Turquia forta)”, va dir el mateix Erdogan.

stats