Scholz carrega contra la minoria d'"extremistes desbocats" antivacuna

La policia de Saxònia desmantella un grup d'extrema dreta que amenaçava de mort el president del land

3 min
El canceller alemany, Olaf Scholz.

BarcelonaEl nou canceller alemany, Olaf Scholz, ha volgut sonar optimista i determinat aquest dimecres en el seu primer discurs al Bundestag (la cambra baixa del Parlament), en què ha assegurat que el govern guanyarà la "batalla" al virus i frenarà la minoria d'"extremistes" negacionistes. En la seva intervenció, en què ha desgranat les principals prioritats de l'executiu de socialdemòcrates, verds i liberals, Scholz ha situat la pandèmia com una de les qüestions clau a curt termini, en un moment en què Alemanya pateix l'onada més gran d'infeccions des de l'inici de la crisi sanitària.

Les restriccions imposades les últimes setmanes estan començant a mostrar un efecte en el descens dels contagis, i el canceller ha assegurat que el país està ben encaminat per complir el compromís que ell mateix va fer a principis de desembre d'administrar 30 milions de vacunes abans d'acabar l'any. "Sí, les coses milloraran; sí, continuarem lluitant contra aquesta pandèmia amb la màxima determinació, i sí, guanyarem aquesta batalla", ha subratllat Scholz, que ha afegit que "no hi ha línies vermelles" per al govern i que farà "tot el que calgui" per aturar les infeccions.

Alhora, ha llançat una dura reprovació als negacionistes de la vacuna. "No permetrem que una minúscula minoria d'extremistes desbocats intentin imposar la seva voluntat a tota la societat", ha manifestat Scholz, que ha assegurat que el govern s'hi enfrontarà amb tots els mitjans de l'estat democràtic i de dret. El canceller ha negat que la societat alemanya estigui dividida, i ha aplaudit que la majoria de ciutadans s'està comportant de manera "solidària, sensata i cautelosa". Ha afirmat que el govern està obert al debat i a les crítiques i que respecta les objeccions que es plantegen de manera seriosa, i ha dit que seguirà intentant convèncer aquells que encara no s'han vacunat amb "la força dels fets, la raó i el millor argument".

Amb tot, ha lamentat que al país també hi ha "negacionisme, teories absurdes de la conspiració, desinformació i un extremisme violent". Les agències de seguretat alemanyes han advertit que sectors del moviment Querdenken, que agrupa diversos col·lectius oposats a les restriccions de la pandèmia, s'estan radicalitzant cada cop més. Segons diversos mitjans locals, una dotzena de polítics alemanys, entre ells quatre diputats, han rebut cartes amenaçadores en què s'anuncia una "resistència sagnant" contra la vacuna obligatòria que pretén implantar el govern a partir del febrer.

Desmantellat un grup negacionista

Justament aquest dimecres la policia de Saxònia, a l'est d'Alemanya, ha fet diverses batudes en el context de la investigació de les amenaces de mort que ha rebut el president d'aquest estat, Michael Kretschmer, destapades per un reportatge a la televisió alemanya ZDF la setmana passada, després que periodistes s'infiltressin en aquest grup. Els seus membres es manifestaven contra les vacunes i les restriccions anticovid, i alguns membres havien expressat "plans per assassinar el primer ministre saxó i altres representants del govern del land", segons ha informat la policia.

La unitat especialitzada en terrorisme i extremismes de la policia de Saxònia ha escorcollat diversos habitatges, on han trobat "objectes, ballestes, parts d'armes i armes", segons l'Oficina Regional d'Investigacions Criminals. La Fiscalia de Dresden investiga sis persones per haver planificat suposadament un "greu acte violent que pretenia subvertir l'ordre estatal", segons ha anunciat la policia en un comunicat conjunt. Saxònia, un dels feus forts del partit d'ultradreta Alternativa per a Alemanya, també és l'estat alemany amb una taxa de vacunació més baixa.

Rússia i la Xina, principals focus en política exterior

En el seu discurs, Scholz ha tractat també altres qüestions prioritàries per al nou govern, i ha fet referència als punts clau de l'acord de coalició: la lluita contra el canvi climàtic –"una tasca transversal central"–; l'enfortiment de les polítiques socials, com l'augment del salari mínim, i l'atracció de més immigrants qualificats.

El canceller també ha traçat les principals línies pel que fa a política exterior, fent èmfasi en una Europa forta i referint-se principalment a Rússia i la Xina. Scholz ha tornat a advertir Moscou que haurà de pagar "un alt preu" si agredeix Ucraïna, tot i que ha subratllat que Berlín busca un "diàleg constructiu" amb el Kremlin. Pel que fa a la Xina, ha afirmat que Alemanya li ofereix una "competició econòmica justa per a un benefici mutu, amb les mateixes normes per a tothom", i alhora ha destacat que no es pot obviar "la situació crítica dels drets humans" al país asiàtic.

stats