El retorn dels talibans

Sánchez promet continuar buscant "vies" per evacuar afganesos

Aquest divendres arriba l'últim avió amb evacuats des de Kabul

2 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa a la Moncloa

Madrid"Missió complerta". D'aquesta manera el president espanyol, Pedro Sánchez, ha donat per conclosa la missió d'evacuació a l'Afganistan, de la mateixa manera que ho han fet la resta de forces europees. A l’espera que aquest vespre arribi a Torrejón l’últim vol amb evacuats afganesos -una sortida precipitada pels atacs terroristes a l’aeroport de Kabul-, el govern espanyol ha insistit que continuarà buscant "vies" per evacuar més persones afganeses. "De manera pausada i discreta ja estem pensant com podem articular un operatiu per continuar traient persones els pròxims dies", ha dit Sánchez en una compareixença a la Moncloa aquest divendres. El ministre d'Exteriors espanyol en donarà més detalls dilluns que ve quan comparegui al Congrés de Diputats, ha anticipat Sánchez. El govern central assumeix la dificultat de l'operació, segons expliquen fonts de la Moncloa, però confien poder-ho fer de la mà d'altres països.

"El govern no es desentendrà d'aquells afganesos que s'han quedat al país", ha assegurat el president espanyol. Sense entrar en detalls, Sánchez ha promès "vies" per "evacuar el màxim nombre de persones possible" i ha fet una crida a la comunitat internacional perquè "reflexioni" sobre les mesures que cal prendre a partir d'ara, "respectuoses amb la legalitat internacional i els mandats de les Nacions Unides". Així, ha apostat perquè la Unió Europea "actuï conjuntament", no només per buscar la fórmula per continuar evacuant persones, sinó també "solucions per a l'Afganistan, per als refugiats i, sobretot, per a les refugiades", ha insistit. Sánchez tampoc ha entrat en detall sobre quantes persones calculen que poden arribar a evacuar-se d'ara endavant i que, de moment, s'han quedat al país.

"És una tragèdia, una crisi i un fracàs, el que passa a l'Afganistan", ha reconegut Sánchez, que ha anticipat que marca un punt d'inflexió pel que fa a les relacions geopolítiques entre els països, sobretot després de les decisions dels Estats Units, ha dit. "Estem parlant d'unes dimensions molt importants en termes de política internacional", ha afegit, referint-se a les conseqüències que pot tenir quant a l'estabilitat mundial i una "potencial" crisi migratòria. Quan se li ha demanat sobre el paper dels EUA, el cap de l'executiu espanyol ha recordat que la decisió de l'expresident Donald Trump de retirar les tropes ja es va veure amb "dubtes" des de la UE.

Crítiques a l'oposició

Seguint el mateix to que la cap de Defensa, Margarita Robles, Sánchez ha mostrat incomprensió davant les critiques de l'operació a un operatiu "d'èxit". Amb l'operatiu, que va començar abans del mes d'agost amb l'avís als residents espanyols a l'Afganistan perquè marxessin del país, segons confirmen fonts de la Moncloa, s'ha aconseguit evacuar un total de 2.206 persones, tot i que en un principi es comptava amb evacuar només 800 afganesos. Les mateixes fonts expliquen que quan Kabul va caure en mans dels talibans no quedaven gaires persones de nacionalitat espanyola residents al país.

D'aquestes persones, 1.671 formen part del contingent espanyol, 333 d'Acció Exterior europea, 131 dels Estats Units, 50 de l'OTAN i 21 de Portugal. Un 53% del total dels arribats són homes, i la resta, dones. Del total, un 60% són majors d'edat i un 40% menors d'edat. Tots han passat pel hub internacional de Torrejón, que continuarà operatiu una setmana més, segons ha confirmat Sánchez.

stats