Rússia torna a colpejar Kíiv i estreny el cercle a Mariúpol

El Kremlin veta l'entrada al país a Johnson i dotze càrrecs britànics més

3 min
L'exèrcit ucraïnès defensant la regió de Kíiv

BarcelonaAl llarg de la setmana, mandataris de diversos països com el Regne Unit o Àustria han viatjat fins a Kíiv, i altres estats com Itàlia o França han retornat les ambaixades a la capital ucraïnesa, que té els accessos bloquejats per centenars de ciutadans que volen tornar a casa. La sortida de les tropes russes de la regió havia deixat una falsa imatge de treva a Kíiv, però l'enfonsament del Moskva, un dels vaixells insígnies de la marina russa, ho ha canviat tot. Les tropes del Kremlin han colpejat la capital durant dos dies de forma continuada, i aquest dissabte mateix amb un atac a una fàbrica de vehicles blindats que ha deixat un mort i diversos ferits. "Us demano que us quedeu en llocs més segurs", ha dit l'alcalde de Kíiv, Vitali Klitxkó, que ha instat els veïns de la capital a no tornar a casa. Les alarmes antiaèries han ressonat aquest dissabte en diversos punts d'Ucraïna, i una forta explosió també ha trencat la falsa tranquil·litat que hi havia a Lviv.

Vladímir Putin concentra els seus efectius a l'est, però els míssils de llarg abast continuen arribant a tot Ucraïna. Per al Kremlin, la batalla que pot marcar un abans i un després és la de Mariúpol. Després d'un mes i mig de setge, el mateix president ucraïnès, Volodímir Zelenski, accepta que la situació a la ciutat portuària és "molt difícil": "Els nostres soldats estan bloquejats, els ferits estan bloquejats. No obstant, els nois es defensen". Ara, tot depèn dels combats en una planta siderúrgica al port, ja que Rússia afirma que ja controla tota l'àrea urbana. La fàbrica, segons informa Reuters, està en ruïnes i hi ha cossos de civils estesos als carrers adjacents, però els últims combatents ucraïnesos aguanten en túnels subterranis. De moment, Zelenski ha xifrat en 3.000 els soldats ucraïnesos que han perdut la vida al front i el seu govern ha elevat a 700 els militars ucraïnesos que Rússia ha capturat. Ucraïna, però, afirma que té un nombre semblant de soldats russos.

Els equips de rescat busquen supervivents entre les runes d'un edifici a Mariúpol.

En l'ambició del Kremlin de crear un corredor de territori sota control rus fins a Crimea, Mariúpol hi juga un paper clau, però també necessiten controlar tot el Donbass, que continua patint bombardejos constants: aquest dissabte els atacs han deixat almenys dos morts a Lugansk i un altre a Khàrkiv. "Evacueu mentre sigui possible", ha demanat el governador de Lugansk, Serhí Gaidai. De moment, l'ONU ja ha comptabilitzat 4,8 milions de refugiats, i la Fiscalia ucraïnesa assegura que 200 nens han perdut la vida.

Rússia veta Johnson

Davant d'això, Ucraïna demana més armes a Occident, tot i que aquest dissabte el seu govern ha lamentat que "tarden massa a arribar". Precisament pel suport logístic a Ucraïna i també per les sancions contra el seu entorn, Putin intenta venjar-se d'Occident i aquest dissabte ha elevat l'aposta prohibint l'entrada a Rússia del premier britànic, Boris Johnson, i dotze alts càrrecs més del Regne Unit. El motiu? "L'acció hostil sense precedents del govern britànic". "Seguim decidits en el nostre suport a Ucraïna", ha dit un portaveu de Downing Street en resposta a la mesura. De fet, Putin ja va vetar ara fa un mes la plana major de la política nord-americana, amb Joe Biden al capdavant.

Trobada entre Boris Johnson i Vladímir Putin, aquest gener, a Berlín, durant una conferencia internacional sobre Líbia.

A Washington hi viatjarà la setmana que ve una comitiva del govern ucraïnès per reunir-se amb el Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Mundial i el G7 davant les perspectives que el PIB ucraïnès caigui entre un 30% i un 50% aquest any. Kíiv, però, intenta veure la llum al final del túnel i Zelenski ha anunciat que ja s'ha iniciat la campanya de sembra de cereals i la restauració de carreteres i trens. Per reconstruir Mariúpol, Ucraïna comptarà amb l'ajuda de l'home més ric del país, Rinat Akhmétov, empresari del metall, que s'ha compromès a col·laborar per restaurar la ciutat portuària.

Zelenski destaca els "èxits significatius" de l'exèrcit ucraïnès contra les tropes russes.
stats