Internacional 17/11/2022

Rússia torna a bombardejar en massa instal·lacions energètiques a Ucraïna

L'ONU alerta del risc de crisi humanitària al país per la falta d'electricitat aquest hivern

ARA
2 min
Bombers treballen per apagar el foc d'un incendi provocat per projectils russos a la regió de Kíiv dimarts 15 de novembre.

BarcelonaRússia torna a bombardejar aquest dijous diverses localitats d'Ucraïna, amb les instal·lacions de gas i les infraestructures energètiques de nou com a principal objectiu. Els atacs més forts se centren ara per ara a Zaporíjia, on han mort almenys dues persones, i a Dnipró, on les bombes russes han atacat una instal·lació de gas. Altres grans ciutats, com Odessa al sud i Khàrkiv al nord-est, pateixen també bombardejos des de la matinada. Els nous atacs han destruït o danyat diverses infraestructures gasístiques de l'est d'Ucraïna.

Mentre les primeres nevades cauen sobre Kíiv, el govern ucraïnès intenta restablir l'electricitat a les zones del país que es van quedar sense llum després dels bombardejos de dimarts. Segons la intel·ligència britànica, els atacs de dimarts van ser els més nombrosos en un sol dia des de l'inici de la invasió russa, el 24 de febrer. Va ser el mateix dia que alguns míssils antiaeris ucraïnesos van caure en territori polonès i van generar una greu crisi diplomàtica fins que no es va aclarir que no eren míssils russos.

"Míssils sobrevolant Kíiv ara mateix. Estan bombardejant la nostra producció de gas, estan bombardejant les nostres empreses a Dnipró i Iújmaix", on hi ha una fàbrica d'armament, relatava aquest matí el primer ministre Denís Xmihal a l'agència Interfax, segons Reuters. Els combats més intensos es concentren ara de nou en aquesta regió de l'est, després de la retirada de les tropes russes de la província de Kherson, al sud. En aquella àrea, però, els russos encara ocupen la planta nuclear de Zaporíjia, que produïa la major part de l'electricitat del país, tot i que no controlen tota la província del mateix nom.

L'atac reiterat i contundent sobre les infraestructures energètiques ucraïneses posa en risc milions de persones a mesura que avança el fred, fins al punt que l'oficina de drets humans de l'ONU (OCHA) ha advertit del perill d'una crisi humanitària greu aquest hivern a Ucraïna. "Milions de persones s'enfronten a constants talls de llum, i la falta d'energia també està afectant els serveis de subministrament d'aigua", deia l'OCHA en un comunicat. Mentrestant, el secretari general de l'ONU, António Guterres, ha anunciat un acord per estendre quatre mesos més el pacte entre Rússia i Ucraïna, amb mediació de Turquia, que permet exportar gra ucraïnès a través del mar Negre malgrat el conflicte armat.

stats