Hèlsinki assegura que els consumidors no ho notaran perquè augmentaran el subministrament dels Estats Units i la producció interior

Rússia talla el gas a Finlàndia

ARA
2 min
Instal·lacions tècniques d'emmagatzematge de gas natural a prop de Halle, Alemanya.

BarcelonaRússia ha complert amb l'amenaça i ha tallat aquesta matinada el subministrament de gas natural a Finlàndia, tal i com va anunciar aquest divendres Gasum, la companyia pública del país nòrdic. Moscou ha fet així efectiva la seva amenaça després que Hèlsinki rebutgés pagar el gas en rubles i que formalitzés la seva sol·licitud d'entrada a l'OTAN. Però Gasum assegura que els seus clients no notaran res, perquè té altres fonts per abastir el gasoducte Balticconnector.

"És molt lamentable que s'aturin els subministraments de gas natural previstos al nostre contracte", ha dit el president de Gazum, Mika Wiljanen, en un comunicat. "Però ens hem estat preparant a consciència per a aquesta situació i ens hem assegurat que no hi haurà disrupcions en la xarxa de subministrament de gas. Podrem abastir tots els nostres clients en els pròxims mesos", ha assegurat. Aquest mateix divendres Finlàndia ha signat un acord de 10 anys amb l'estatunidenca Excelerate Energy per llogar un vaixell que transporti gas liquat a la regió. De fet, el gas només suposa entre el 5 i el 8% del consum energètic del país. Durant l'estiu, les necessitats de consum es podran cobrir pàcilment a través del Balticcconnector, entre Finlàndia i Estònia, que s'abasteix del centre d'emmaguetzematge soterrani d'Incukalns, a Letònia. Però "l'hivern serà més difícil, perquè la la capacitat de transport d'aquest gasoducte no serà suficient", ha advertit Olga Vaisanen, portaveu de Gazum, a la cadena Yle. Hèlsinki espera tenir l'últim trimestre de l'any l'immens vaixell de 291 metres d'Excalerate Energy en un dels seus ports.

Rússia ja va tancar l'aixeta del gas a Polònia i a Bulgària fa tres setmanes perquè no van acceptar pagar en rubles, com reclama des de l'abril Gazprom Export, l'empresa estatal russa, en resposta a les sancions europees per la invasió d'Ucraïna. Gazum tampoc ha acceptat pagar en rubles en lloc d'euros, i dimarts va anunciar que portava la qüestió als tribunals d'arbitratge.

Diumenge passat RAO Nordic, una branca de l'empresa estatal russa RAO, ja va tallar el subministrament d'electricitat a Fingrid, l'operador finlandès, per no haver pagat en rubles. En aquest cas Hèlsinki va anunciar que ho compensarien incrementant la producció interna i amb importacions de Suècia.

Moscou ja havia advertit Finlàndia, amb qui comparteix 1.300 quilòmetres de frontera, amb conseqüències "de llarg abast" si se sumava a l'OTAN després que dimarts el president finlandès anunciés, conjuntament amb la primera ministra sueca, la voluntat de tots dos països d'incorporar-se a l'Aliança Atlàntica. El ministre de Defensa rus, Sergei Shoigu, ha advertit aquest divendres que establiran 12 noves unitats i divisions armades a l'oest del país, en resposta a l'expansió de l'OTAN.

stats