Internacional 02/10/2022

Zelenski celebra el control de la ciutat clau de Liman després de la retirada de les tropes russes

La localitat, on hi havia uns 5.000 soldats russos, forma part de les províncies annexionades pel Kremlin

ARA
3 min
Un jove rus marxa cap a la guerra d'Ucraïna des de la ciutat de Gatchina.

BarcelonaUcraïna, segons ha confirmat el president Volodímir Zelenski aquest diumenge, ha recuperat el control de la ciutat de Lima, al nord de la regió oriental de Donetsk. La notícia arriba després que Rússia ordenés dissabte la retirada de les seves tropes perquè les forces ucraïneses havien aconseguit rodejar aquesta localitat clau per al Kremlin, que la utilitza com a centre logístic i de transport. Liman també forma part del 15% de territori ucraïnès que Vladímir Putin ha decidit annexionar-se il·legalment aquesta setmana després d'uns referèndums titllats de farsa per bona part de la comunitat internacional. El cop de Kíiv, doncs, és important. En primer lloc, perquè a la ciutat hi havia 5.000 militars russos i no tots han pogut marxar –es desconeix el nombre exacte de soldats que hi han quedat atrapats–. En segon lloc, perquè rodejar Liman és un pas important en el camí del govern de Volodímir Zelenski per recuperar el control de les quatre províncies –Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia– annexionades per Moscou. Recuperar Liman és la victòria més rellevant d'Ucraïna des de la contraofensiva llampec del setembre que, segons fonts de Kíiv, li va permetre recuperar més de 8.500 quilòmetres quadrats de la regió de Khàrkiv.

Zelenski ha volgut subratllar que la bandera del seu país ja oneja a molts llocs del Donbàs, on Rússia va celebrar els pretesos referèndums d'annexió. "Rússia va escenificar una farsa al Donbàs. Una farsa absoluta que volia presentar com a referèndums", ha dit el president ucraïnès. "Van muntar un número, van recórrer les cases amb metralladores, van repartir trossos de paper i els propagandistes feien pel·lícules amb les zones ocupades. I ara la bandera ucraïnesa oneja allà", ha tret pit. Segons Zelenski, durant aquesta setmana han augmentat les banderes ucraïneses al Donbàs i "la setmana que ve n'hi haurà encara més".

En aquest sentit, Zelenski ha reiterat que Ucraïna tornarà a recuperar tot el seu territori, incloent-hi la península de Crimea, annexionada per Rússia el 2014. "Ucraïna recuperarà el que li pertany, a l'est i al sud. Els territoris que estan intentant ser annexionats ara i també Crimea, que va ser annexionada el 2014. La nostra bandera també hi serà".

La batalla per Liman

Dissabte Andrí Iermak, cap de gabinet del president Zelenski, publicava un vídeo a les xarxes socials en què apareixen dos soldats ucraïnesos que, somrients, pengen la bandera ucraïnesa al cartell de benvinguda de Liman. "1 d'octubre. Estem desplegant la nostra bandera nacional i establint-la a la nostra terra. Liman serà Ucraïna", assegurava un dels dos uniformats. Les imatges s'han celebrat a Ucraïna tant com el comunicat que, poc després, ha difós el ministeri de Defensa rus en què apuntava que "degut al risc de ser assetjats, les forces aliades s'han retirat de la localitat de Liman a posicions més avantatjoses".

Serhí Txerevati, portaveu de les forces militars a l'est d'Ucraïna, exhibia la derrota russa i confirmava que l'exèrcit del Kremlin "està rodejat". “Liman és important perquè és el següent pas cap a l'alliberament del Donbass ucraïnès. És una oportunitat per anar més enllà, cap a Kreminna i Severodonetsk, i és psicològicament molt important”, afegia Txerevati, que ha detallat que l'operació segueix en marxa i que les tropes russes continuen intentant trencar el setge de manera infructuosa. Les regions de Donetsk i Lugansk conformen l'àmplia regió històrica del Donbass, objectiu número u del Kremlin, d'acord amb les declaracions de Putin i els seus col·laboradors, des que va començar la invasió el 24 de febrer.

L'annexió de les quatre províncies ha suposat una nova escalada en la guerra d'Ucraïna, que la duu cap a un camí encara més fosc i perillós. "La gent que viu a Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia ara es converteixen en els nostres ciutadans per sempre més. [...] La decisió està presa i Rússia no la trairà", deia divendres Putin des de la sala Sant Jordi del palau del Kremlin en l'acte que va organitzar per materialitzar l'annexió. Segons les últimes declaracions vingudes des del Kremlin, es tem que qualsevol atac d'Ucraïna per recuperar els territoris es podria interpretar com un atac a territori rus. El mateix Putin va advertir la setmana passada que estava disposat a utilitzar armes nuclears per defensar la "integritat territorial" de Rússia. 

stats