L'atac rus a Ucraïna
Internacional 28/09/2022

Rússia engega el procés per annexionar-se les regions ocupades d'Ucraïna

El Kremlin podria afirmar que el seu territori està sent atacat per les armes que Occident proporciona a Kíiv i escalar encara més el conflicte

3 min
El cap de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, Denis Pushilin, i el secretari del Consell General del partit Rússia Unida, Andrey Turchak, celebrant els resultats del referèndum.

BarcelonaEl procés de Rússia per annexionar-se les regions parcialment ocupades del sud i l'est d'Ucraïna s'ha posat en marxa. Aquest dimecres, els líders pro-russos de Donetsk, Lugansk, Zaporíjia i Kherson han demanat formalment al president rus, Vladímir Putin, que tingui en compte el resultat dels referèndums organitzats pels aliats del Kremlin en aquestes quatre regions i accepti la seva annexió a la Federació Russa, malgrat el rebuig de la comunitat internacional, que considera que les votacions són il·legals.

Segons els resultats difosos per les autoritats pro-russes, entre el 87% i el 99% dels votants dels territoris controlats per les tropes russes on s'han fet els pretesos referèndums han donat suport a l'annexió. Aquest dimecres, el ministeri d'Exteriors rus ja ha deixat clar que "aviat" es prendran mesures per "satisfer les aspiracions" d'aquestes regions, i ha defensat que les votacions s'han dut a terme "d'acord amb el dret internacional". Però els països occidentals i organismes internacionals ho neguen amb contundència. L'ONU, per exemple, ha subratllat que no en reconeixerà el resultat perquè "no poden considerar-se una expressió genuïna de la voluntat popular".

Aquest dimecres la UE ha tornat a condemnar aquestes votacions, que ha titllat de "farsa". "Amb els referèndums il·legals organitzats per Rússia, el Kremlin està seguint el mateix guió que ja vam veure a Geòrgia el 2008 i a Crimea el 2014", ha dit l'alt comissionat de la Unió, Josep Borrell. També ha criticat els "referèndums unilaterals" el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que els ha considerat una "font de preocupació" que dificultarà recuperar el procés diplomàtic. Tot i ser membre de l'OTAN, Turquia té llaços estrets amb Putin, així com amb Kíiv, una posició que ha intentat aprofitar per fer de mediador al conflicte.

Escalada del conflicte

Segons el diari rus Kommersant, el procés d'annexió podria culminar d'aquí dotze dies: primer Putin ha de reconèixer la independència de Kherson i Zaporíjia –amb Donetsk i Lugansk va fer-ho el 21 de febrer, tres dies abans de llançar la invasió a Ucraïna– i el Senat i la Duma (la cambra alta i la cambra baixa) han de ratificar la decisió. Amb tot, l'Institut per a l'Estudi de la Guerra (EUA) i la intel·ligència britànica han avisat que la notícia sobre l'annexió podria produir-se les pròximes hores.

L'annexió d'aquestes regions ucraïneses podria portar Rússia a afirmar que el seu territori està sent atacat per les armes que Occident proporciona a Ucraïna, cosa que podria escalar encara més el conflicte. I el Kremlin ha avisat aquest dimecres que aquest moviment polític no suposarà el final de l'operació militar a la zona. "Com a mínim hem d'alliberar tota la república popular de Donetsk", ha dit el portaveu del govern rus, Dmitri Peskov. Ha assegurat que la regió de Lugansk ja està controlada totalment per les forces russes, mentre que no ha fet cap referència a Kherson i Zaporíjia.

Controls a les fronteres

Més de 200.000 russos han fugit del país des que Putin va anunciar la "mobilització parcial" de reservistes, la meitat a través del Kazakhstan i la resta per Geòrgia, Finlàndia i Mongòlia, segons el portal independent rus Meduza, que cita dades oficials dels diferents països.

Aquest dimecres diversos mitjans locals han informat que les autoritats russes han establert punts de reclutament a prop de les fronteres, tant de Finlàndia com de Geòrgia. A més, el president de la Duma, Viatxeslav Volodin, ha afirmat que també s'estan fent llistes amb els noms dels ciutadans que surten del país, tot i que no ha especificat el motiu, segons l'agència Interfax.

També aquest dimecres l'ambaixada dels Estats Units a Rússia ha instat els seus ciutadans a abandonar "immediatament" el país: "Els ciutadans dels EUA no han de viatjar a Rússia i els que hi visquin o hi viatgin n'han de sortir immediatament mentre hi hagi opcions limitades de viatges comercials", ha escrit en un comunicat, i ha alertat que les autoritats russes podrien cridar a files ciutadans amb la doble nacionalitat.

stats