Internacional 13/01/2023

Rússia diu que ha capturat Soledar però Ucraïna ho desmenteix

El ministre de Defensa rus atribueix la suposada victòria a la seva aviació i els seus soldats, sense mencionar els mercenaris de Wagner

3 min
Solsats ucraïnesos llançant coets als voltants de Soledar.

BarcelonaEl ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, ha anunciat aquest divendres que les seves tropes ja controlen tota la ciutat de Soledar i les seves mines de sal, on es lliurava una cruenta batalla en els últims dies. Ho han explicat els mitjans estatals russos, però Ucraïna ha sortit minuts després a desmentir-ho. Segons el portaveu del Grup de Forces de l'Est de l'exèrcit ucraïnès, Serhi Txerevati, "no és cert" que la ciutat estigui ja en mans russes i hi ha encara combatents ucraïnesos defensant-la.

El think tank Institute for The Study of War, apuntava la ja "la probable captura de Soledar per part de Rússia". "Imatges geolocalitzades penjades els dies 11 i 12 de gener indiquen que les forces de Rússia controlen probablement la major part de Soledar, si no tota, i probablement han empès les forces ucraïneses fora dels voltants a l'oest d'aquest assentament", deia en el seu informe sobre el conflicte. Però també afegia que es tractaria "com a molt d'una victòria tàctica pírrica" per la gran quantitat de recursos que Moscou hi hauria destinat i per què hauria contribuït a "l'esgotament" de les tropes russes".

Moscou diu que la caiguda de Soledar permetrà a Rússia prendre més fàcilment la ciutat propera de Bakhmut, a menys de 20 quilòmetres de distància i també en mans ucraïneses. "La captura de Soledar ha estat possible pel constant bombardeig contra l'enemic amb l'aviació militar, amb els míssils i l'artilleria d'unes forces de Rússia unides", remarcava. Semblava un intent de donar el protagonisme a les forces regulars de l'exèrcit rus en un atac –i una presumpta victòria– que fins ara havia capitalitzat el grup de mercenaris privat Wagner, format principalment per reclusos de les presons russes.

El fundador del grup de mercenaris russos Wagner, Ievgueni Prigojin, que dimarts ja donava Soledar per conquerida, intenta presentar-se com l'artífex de l'únic èxit militar significatiu del Kremlin a Ucraïna en els últims mesos. El comandant Wagner, Andrei Troshev, ha reaccionat airat al comunicat del ministeri de Defensa, a qui acusa de "voler robar les victòries dels altres". "Soledar s'ha capturat només amb l'esforç de combatents del grup Wagner. No hi ha cap necessitat d'insultar-los rebaixant els seus mèrits". Moscou ha reaccionat amb un nou comunicat en què atribuïa la victòria a un "agrupament divers de tropes russes" i reconeixia Wagner el seu paper en els combats casa per casa.

Kíiv

Lugansk

Soledar

Donetsk

Kíiv

Lugansk

Soledar

Donetsk

Kíiv

Lugansk

Soledar

Donetsk

Més polític que militar

Malgrat el seu poc valor estratègic des del punt de vista militar, la batalla per aquesta petita ciutat s'ha convertit en una de les més sagnants del conflicte, amb un gran nombre de baixes per als dos bàndols. Soledar pot oferir a les forces russes un enclavament singular, ja que les enormes mines de sal i guix de la zona són una autèntica "ciutat subterrània" potencialment útil per encabir soldats, armament i fins i tot grans peces d'artilleria, tal com va destacar el mateix Prigojin. Si es confirmés la caiguda, seria la primera victòria significativa en el camp de batalla per a les tropes russes després de mesos de derrotes humiliants.

I arribaria tot just dos dies després que Moscou substituís l'alt comandament al capdavant de la guerra, el conegut com a general Harmagedon, per posar-hi el cap de l'estat major, Valeri Gueràssimov. Un altre moviment interpretat per molts analistes com una manera de reforçar el poder del ministeri de Xoigú, molt criticat per alguns comentaristes russos pro guerra que, en canvi, enalteixen sovint la valentia i els avenços sobre el terreny de grups com Wagner o els combatents txetxens de Ramzan Kadírov.

Margarita Simonyan, cap de redacció del mitjà estatal rus Russia Today, va donar les gràcies públicament a Prigojin per la captura de Soledar, quan encara no estava confirmada oficialment. Altres bloguers pro Kremlin també van lloar les accions del grup Wagner en la guerra, i fins i tot un antic escriptor de discursos del Kremlin, Abbas Galliamov, suggeria, segons Reuters, que Prigojin està intentant fer punts per si el president rus decideix prescindir del seu ministre de Defensa, Serguei Xoigú.

Guanya pes, doncs, la teoria que la sagnant batalla de Soledar tindria, per a Rússia, més significat polític que no pas d'estratègia militar. El govern nord-americà també ha destacat en les últimes hores el poc valor estratègic de la zona. "Fins i tot si tant Bakhmut com Soledar cauen en mans dels russos, això no tindrà cap impacte estratègic en la guerra mateixa, i certament no aturarà els ucraïnesos o els alentirà", deia dijous a la Casa Blanca el portaveu del Consell de Seguretat Nacional dels EUA, John Kirby. El mateix es pot dir dels canvis en l'estructura de comandament militar de la guerra, que molts experts creuen que s'han de llegir en clau política i que no suposaran un canvi d'estratègia militar.

stats