Rússia augmenta la pressió al Donbass en la vigília del dia de la victòria contra els nazis

3 min
Els serveis d'emergència després de l'atac a l'escola de Lugansk

BarcelonaVladímir Putin va llençar una invasió que pensava que seria llampec i és ara, en el 74è dia de guerra, quan necessita que arribin tots els avenços que les seves tropes no han aconseguit en dos mesos i mig. I tot perquè el 9 de maig, el dia que Rússia celebra la victòria davant dels nazis, el president rus també necessita vendre una victòria a Ucraïna. Per fer-ho, el Kremlin ha augmentat encara més la pressió sobre el Donbass, amb míssils de llarg abast i amb artilleria des del terreny. Els primers han colpejat una escola de la regió de Lugansk que refugiava 90 persones. D'aquestes, 30 van poder ser rescatades, però dos civils han perdut la vida i 60 més estan desapareguts. "Probablement, les 60 persones que estan sepultades han mort", ha afirmat el governador de Lugansk, Serhí Gaidai. A més, els coets russos també han deixat quatre morts a Donetsk i han destruït quatre avions, quatre helicòpters, tres drons i una llanxa d'Ucraïna, segons el ministeri de Defensa rus. Per terra, Rússia també ha elevat les ofensives i ha colpejat 123 espais fortificats i matat 420 soldats ucraïnesos en les últimes hores, segons Moscou.

Però els avenços arriben amb comptagotes. Rússia ha aconseguit petits guanys al voltant de Severodonetsk, una de les principals ciutats del Donbass, i també ha forçat les tropes ucraïneses a retirar-se de Popasna, una petita ciutat de 20.000 habitants de Lugansk. Al sud, a part de Kherson, que ja està en mans del Kremlin, Mariúpol és l'única gran ciutat que Rússia es podria fer seva, tot i que la resistència ucraïnesa aguanta a la planta d'Azovstal: "Lluitarem mentre estiguem vius", ha dit el capità Sviatoslav Palamar, comandant del regiment d'Azov. Que Rússia centri esforços al sud-est ha provocat que les tropes de Kíiv hagin pogut reforçar-se al nord-est. I això ja té efectes. Segons l'Institut per a l'Estudi de la Guerra, think tank nord-americà, els soldats ucraïnesos estan fent progressos significatius al voltant de Khàrkiv i l'institut pronostica que en uns dies o en unes setmanes avançaran cap a la frontera russa.

"El mal ha tornat"

Mentre Rússia commemora la victòria davant dels nazis el 9 de maig, Europa ho fa un dia abans per una qüestió horària: quan Alemanya va firmar la rendició, a les 22.45 h, a Rússia ja era la matinada de l'endemà. Diversos líders europeus han recordat aquella data amb la mirada posada a Ucraïna i Volodímir Zelenski també ho ha rememorat, el dia que ho fa Europa, dient que "el mal ha tornat": "En una forma diferent, sota diferents lemes, però amb la mateixa finalitat". També Putin, tot i que el seu principal discurs es produirà aquest dilluns, ha felicitat els líders i els ciutadans de diversos països exsoviètics per la victòria contra els nazis. Això sí, d'Ucraïna només ha felicitat la població, no els líders polítics, i en canvi s'ha dirigit als governants de les repúbliques populars pro-russes de Donestk i Lugansk per animar-los a seguir lluitant "igual que els seus avis" per "alliberar la seva terra de la immundícia nazi". "La victòria, com el 1945, estarà del costat de Rússia", ha dit.

Però el 1945, la Unió Soviètica estava al mateix bàndol que els aliats occidentals, i ara en canvi Rússia té els aliats en contra i al costat d'Ucraïna. Aquest diumenge se n'han produït noves mostres amb els viatges a Kíiv del primer ministre canadenc; Justin Trudeau, de la presidenta del Parlament alemany, Bärbel Bas, la tornada dels diplomàtics nord-americans a la capital i la visita sorpresa de la primera dama dels Estats Units, Jill Biden, a l'oest d'Ucraïna, on s'ha trobat amb la seva homòloga ucraïnesa, Olena Zelenska. A més, Zelenski ha participat telemàticament en la reunió dels líders del G7. La jornada de visites a Kíiv ha transcorregut sota la banda sonora d'U2, amb Bono, el cantant, i The Edge, el guitarrista, oferint un concert "per la pau" al metro de la capital ucraïnesa. Han sonat els grans hits de la banda de Dublín, però també l'Stand By Me de Ben E. King després que el hashtag #StandWithUkraine️ sigui el trending topic de la guerra.

stats