Internacional 19/09/2022

Rússia ataca una altra central nuclear a Ucraïna

Kíiv aconsegueix una altra fita a l'est al travessar un riu clau i s'acosta a Lugansk

ARA
2 min
Central nuclear de Pivdennoukrainsk a Yuzhnoukrainsk, regió de Mykolaiv, Ucraïna

BarcelonaLes tropes russes han bombardejat posicions ucraïneses molt a prop d’una altra de les centrals nuclears del país i han colpejat un dels edificis de la planta, segons denunciava ahir l’operador ucraïnès d’energia nuclear Energoatom. L’atac va tenir lloc la mitjanit de dilluns i les bombes van caure a 300 metres de distància dels reactors nuclears de la central de Pivdennoukrainsk, assegura Energoatom. “Rússia posa en perill el món sencer. Hem d’aturar-los abans que sigui massa tard”, deia poc després el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, quan explicava l’amenaça a la central nuclear en un dels seus discursos televisats. La notícia eleva la preocupació per un possible desastre nuclear a causa de la guerra, ja que les tropes russes mantenen encara ocupada la central de Zaporíjia, la més gran d’Europa, i han ignorat fins ara les crides internacionals perquè la desmilitaritzin. La central atacada ahir és també al sud del país, en concret a la regió de Mikolaiv.

Una nova fita a l’est

Mentrestant, a l’est, les tropes ucraïneses es van anotar ahir una nova victòria en la seva contraofensiva quan van aconseguir travessar el riu Oskil, a la regió de Khàrkiv, al nord-est del país. L’exèrcit ucraïnès assegurava ahir que controlava ja tota la riba est del riu, cosa que li aplanava el camí per seguir expulsant les tropes russes fora del país. “La regió de Lugansk és a la porta del costat. La desocupació no està pas lluny”, es vantava a Telegram el governador ucraïnès de Lugansk, Serhí Haidai. De moment, Rússia controla encara la major part de Lugansk, una situació que ara el bàndol ucraïnès veu possible revertir. Fins i tot el president dels Estats Units, Joe Biden, se sumava ahir al momentum ucraïnès i assegurava sense embuts, en una entrevista a la CBS, que els ucraïnesos “estan derrotant Rússia”.

Mentrestant, se segueixen exhumant cadàvers de la fossa comuna trobada a Izium després de la desocupació russa. Ahir ja eren 146.

stats