Internacional 11/11/2022

Ucraïna celebra l'alliberament de Kherson després de la retirada russa

Humiliació per a Moscou en perdre una de les capitals de les províncies annexionades al setembre que havien de formar part "sempre" de la Federació

4 min
Militars ucraïnesos munten un canó autopropulsat 2S7 Pion, mentre continua l'atac de Rússia a Ucraïna, prop d'una línia de front a la regió de Kherson, Ucraïna, el 9 de novembre de 2022

BarcelonaDerrota sense pal·liatius per a l'exèrcit rus. La primera i única gran ciutat ucraïnesa, Kherson, en mans de Moscou des de l'inici de la invasió, ha estat recuperada aquest divendres per les forces de Kíiv després d'una ofensiva encaminada a la reconquesta que es va iniciar a mitjans de setembre. Fonts del ministeri de Defensa ucraïnès havien assegurat aquesta setmana que l'avenç de les seves tropes en el front sud del país era de sis quilòmetres al dia.

Per a Vladímir Putin la pèrdua de Kherson suposa un dels cops més humiliants en els prop de nou mesos de conflicte. La retirada a correcuita ha tingut lloc en una de les zones que el Kremlin havia declarat ja com a part de Rússia després dels referèndums il·legals de finals de setembre i l'annexió aprovada per la Duma el 4 d'octubre. Estratègicament, a més, Kherson és la porta d'accés a la península de Crimea, en mans de Moscou des del 2014. "El nostre objectiu final es manté inalterable. Alliberarem la nostra terra i restaurarem les fronteres ucraïneses dins dels territoris reconeguts internacionalment, que inclouen Crimea", ha dit en aquest sentit Iuri Sak, assessor del ministeri de Defensa ucraïnès, a la BBC.

Mentre l'eufòria ucraïnesa s'ha desfermat al centre de la ciutat i es feien virals imatges de la bandera del país onejant en diversos edificis governamentals i administratius, fonts del govern de Volodímir Zelenski han advertit que encara hi ha soldats russos a la zona que, havent abandonat l'uniforme, vesteixen de civils. "Hi ha molta eufòria als mitjans de comunicació, i és comprensible. Però hem de contenir les emocions: l'enemic no fa regals", deia dijous.

Moscou, per contra, ha assegurat que ha retirat "amb èxit" els 30.000 homes i material essencial que hi havia a la ciutat. Sigui com sigui, el ministeri de defensa d'Ucraïna ha enviat un missatge claríssim als soldats russos, a través del mateix Sak: "Kherson torna a control d'Ucraïna. Unitats de les forces armades ucraïneses estan entrant a la ciutat. Les rutes de retirada dels ocupants russos estan sota el bombardeig de l'exèrcit ucraïnès. Qualsevol soldat rus que ofereixi resistència serà abatut. La vostra única oportunitat per evitar la mort és rendir-vos immediatament".

Retirada exprés

Moscou havia anunciat dimecres la retirada de tota la regió oest del riu Dniéper, que inclou la ciutat clau de Kherson. Els fets s'han precipitat aquest divendres tot i que a primera hora el govern ucraïnès encara advertia que les tropes russes trigarien una setmana a retirar-se del tot de la zona. Però al migdia, Moscou anunciava formalment que ja havien marxat. "Avui, a les cinc del matí hora de Moscou, al front de Kherson ha conclòs el trasllat de les unitats russes al marge esquerre del riu Dniéper", ha dit Ígor Konaixénkov, portaveu del ministeri de Defensa, que ha afegit que durant l'operació no hi havia hagut baixes ni pèrdua d'equipament militar per part de Rússia.

Ucraïna, que dimecres havia reaccionat amb cautela, ha celebrat avui un moviment que podria marcar el futur immediat del conflicte. El ministre d'Exteriors, Dmitró Kuleba, ha considerat la retirada russa com una “important victòria” de Kíiv. En un missatge a Twitter, el responsable de la diplomàcia de Zelenski ha compartit un vídeo que mostra un grup de persones destrossant un cartell a Kherson on es podia llegir "Rússia es quedarà aquí per sempre". "Bé, en realitat no [deia en referència al missatge del cartell]. Ucraïna està obtenint una altra important victòria en aquests moments i demostra que guanyarà sigui com sigui", ha afegit Kuleba.

I és que la recuperació de Kherson té un valor simbòlic molt important. A banda que era l'única capital de província que havia caigut en mans de Rússia des que va arrencar la invasió, el 24 de febrer, Moscou perd també la capital d'una de les quatre províncies que Vladímir Putin es va annexionar il·legalment a finals de setembre, i que, per tant, consideraven ja territori rus.

És per això que, malgrat admetre la retirada, el Kremlin ha sortit de seguida a aclarir que no pensa renunciar a Kherson en unes hipotètiques negociacions de pau. "La província és part de la Federació de Rússia, això està fixat i definitiu per la llei i no hi pot haver cap canvi", ha dit el portaveu de Putin, Dmitri Peskov. En la seva compareixença habitual, un dels periodistes presents ha demanat a Peskov si la retirada suposava un cop per al prestigi del president Putin. El portaveu ha contestat: "Mireu, hi ha molts experts diferents. Alguns diuen el que vostè diu, d'altres diuen el contrari. Ens agradaria no fer cap comentari al respecte. L'operació militar especial [el terme utilitzat per Rússia per descriure la guerra] continua".

Ferides de l'ocupació russa

A mesura que les tropes ucraïneses avancen en direcció sud, s'espera que vagin sortint a la llum els efectes de nou mesos d'ocupació russa. En moltes de les zones alliberades fins ara per l'exèrcit ucraïnès s'hi han trobat fosses comunes i evidències de crims de guerra per part de les tropes russes que Ucraïna demana que siguin jutjats.

L'anunci arriba poc després que el canal de televisió ucraïnès Suspilne informés de l'enfonsament d'una secció de l'estratègic pont Antonovski sobre el riu Dniéper, l'únic que quedava dret per unir la ciutat de Kherson amb els territoris ocupats de l'altra riba.

stats