L'atac rus a Ucraïna
Internacional 05/12/2022

Rússia acusa Ucraïna d'atacar dos aeròdroms militars molt lluny de la frontera

Un assessor de Zelenski insinua que és una operació de Kíiv i un oficial ucraïnès admet l'atac amb drons

ARA
4 min
El president rus, Vladímir Putin, visita el pont de Kertx, a Crimea.

BarcelonaRússia ha acusat Ucraïna d'haver atacat amb drons dos aeròdroms militars russos situats a centenars de quilòmetres de la frontera ucraïnesa i, per tant, molt lluny del front de batalla de la guerra. A la base de Riazan, al sud-est de Moscou, han mort tres persones i sis més han quedat ferides, mentre que hi ha hagut dos ferits més a l'aeròdrom d'Énguels, a la regió de Saràtov, a uns 700 quilòmetres d'Ucraïna. Inicialment, Moscou havia evitat assenyalar Kíiv, que no ha admès oficialment la seva responsabilitat. Tot i això, un oficial ucraïnès ha admès que es tracta d'una operació dels serveis especials del país, segons publica The New York Times.

Durant la tarda el portaveu del ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénkov, ha apuntat al "règim de Kíiv" i ha assegurat que ha atacat les bases aèries amb "drons de fabricació soviètica" amb l'objectiu d'inutilitzar els avions de la flota estratègica russa. Ha indicat que la defensa antiaèria russa ha interceptat els drons ucraïnesos que volaven a baixa altura i que "a conseqüència de la caiguda i l'explosió dels fragments", dos avions han patit "danys insignificants". Imatges de satèl·lit preses aquest diumenge mostraven una gran flota de bombarders a l'aeròdrom d'Énguels, segons publica la BBC, que detalla que semblaven avions estratègics tipus Tu-160 i Tu-95, capaços de disparar míssils de creuer, una de les armes utilitzades en els atacs a Ucraïna.

L'oficial ucraïnès, anònim, ha confirmat al diari nord-americà l'atac amb drons, que s'han llançat des d'Ucraïna. Ha detallat que almenys un dels atacs s'ha fet amb l'ajuda de les forces especials del país operant des de prop de la base, que han ajudat a guiar el dron cap a l'objectiu. Si es confirma, serà la primera vegada que Ucraïna demostra que té capacitat d'atacar a distàncies tan llargues.

A més d'aquesta informació, Mikhailo Podoliak, assessor del president ucraïnès, també ha insinuat a Twitter que aquestes explosions podrien ser una resposta de Kíiv: "Si llances massa sovint coses a l'espai aeri d'altres països, tard o d'hora hi haurà objectes voladors desconeguts que tornaran al seu lloc de partida".

Vuitè atac massiu amb míssils

Hores després de les explosions en territori rus, Ucraïna ha denunciat una nova onada d'atacs amb míssils a diverses ciutats, que han tornat a interrompre el subministrament d'aigua i electricitat en algunes zones del país. Segons l'operador de la xarxa elèctrica ucraïnesa, Ukrenergo, el país ha patit el vuitè atac massiu contra infraestructures energètiques des que Rússia va posar en marxa aquesta estratègia a l'octubre.

Odessa, per exemple, s'ha quedat sense aigua ni llum ni electricitat; també la localitat industrial de Kriví Rih, mentre que a Zaporíjia s'han registrat almenys dos morts. A la capital, Kíiv, les alarmes antiaèries han començat a sonar a mig matí i les autoritats han instat els veïns a dirigir-se als refugis de la ciutat. El governador regional de Kíiv ha assegurat que el 40% de la província s'ha quedat sense electricitat.

Investigadors treballant en una zona de Zaporíjia on els atacs russos han matat dues persones.

Els atacs també han tornat a provocar interrupcions al sistema elèctric de Moldàvia, segons ha informat l'empresa nacional d'energia, Moldoelectrica. El 23 de novembre el país va patir apagades massives, fins i tot a la capital, Chisinau, també per culpa dels atacs russos amb míssils.

El portaveu del ministeri de Defensa rus ha reconegut que Moscou ha respost a l'"atemptat terrorista" als aeròdroms russos amb un atac massiu amb armes d'alta precisió contra infraestructures ucraïneses. Segons Konaixénkov, aquest atac ha impedit l'ús del ferrocarril per transportar les reserves de l'exèrcit ucraïnès, armes estrangeres, equipament militar i municions a la zona dels combats, i ha afegit que "els 17 objectius triats han estat destruïts".

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha assegurat a través de Telegram que les defenses antiaèries ucraïneses han interceptat gran part dels míssils llançats aquest dilluns per Rússia. El comandant de les forces aèries ucraïneses ha detallat que s'han abatut més de 60 dels 70 míssils disparats per Moscou.

Retorn al pont de Kertx

Aquest dilluns el president rus, Vladímir Putin, s'ha desplaçat fins a Crimea per inspeccionar el pont de Kertx, que va quedar parcialment destruït el 8 d'octubre en un atemptat amb cotxe bomba, un atac del qual Moscou responsabilitza Kíiv. Les imatges difoses per la televisió russa mostren el mandatari acompanyat de dos funcionaris més, que han recorregut amb cotxe la part reconstruïda del pont, que uneix el territori rus amb la península ucraïnesa de Crimea, annexionada il·legalment per Rússia el 2014.

Aquest pont es va convertir justament en un dels símbols de poder de Putin després d'annexionar-se Crimea. Va ser precisament l'endemà de l'explosió que Rússia va llançar el primer atac massiu amb míssils contra la infraestructura energètica d'Ucraïna.

stats