Assalt al Capitoli

La Cambra de Representants dels Estats Units aprova investigar l'assalt al Capitoli

La comissió vol inspirar-se en l'òrgan que va abordar els atacs de l'11 de Setembre a Nova York i Washington

Mar Bermúdez i Jiménez
2 min
Partidaris de Trump assaltant el Capitoli el 6 de gener

BarcelonaLa Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat aquest dijous la creació d'una comissió independent per investigar l'assalt al Capitoli del 6 de gener, perpetrat per partidaris de l'expresident Donald Tump. Tot i que el Congrés compta amb una majoria demòcrata, la proposta no s'ha aprovat només amb aquests vots. Trenta-cinc congressistes republicans han desafiat el lideratge de l'expresident, i han emès un vot favorable.

Durant els últims dos dies, el líder republicà a la Cambra, Kevin McCarthy, i el del Senat, Mitch McConnell, han treballat per bloquejar la comissió. La violència que es va viure al Capitoli va deixar cinc morts, inclòs un oficial de la policia. Trump també va instar els membres del seu partit a votar en contra del que va titllar de "trampa demòcrata".

Però tot i els intents republicans fidels a Trump, la Cambra ha aprovat el projecte de llei per 252 vots a favor i 175 en contra. Els deu congressistes republicans que van defensar l'acusació contra l'expresident per incitació a la insurrecció els dies posteriors a la revolta són part dels 35 que ara han donat suport a la creació de la comissió. La proposta ha passat així al Senat, on té pocs números de ser aprovada.

El Senat està compost per 50 membres de cada partit i només la vicepresidenta Kamala Harris, en aquest cas demòcrata, pot votar per desempatar. En la majoria de casos es necessiten 60 vots o més per aprovar lleis. És a dir, els demòcrates en necessiten 10 o més. Els republicans, doncs, podrien bloquejar la comissió. Tot i això, el caràcter bipartidista que ha assumit la proposta podria provocar canvis en alguns representants i desembocar en un resultat inesperat.

La comissió vol inspirar-se en l'òrgan que va investigar els atacs de l'11 de Setembre a Nova York i Washington del 2001, amb deu membres, en termes equitatius, dels dos partits. La missió seria establir un seguit de recomanacions a finals d'any per evitar que es repeteixi una situació semblant.

Controvèrsia de perspectives republicanes

El congressista per Nova York, John Katko, que va negociar la legislació amb els demòcrates, va afirmar que "es tracta de fets, no és política partidista". Kakto, el màxim republicà del Comitè de Seguretat Nacional de la Cambra, ha assegurat: "El poble nord-americà i la policia del Capitoli mereixen respostes i han de prendre mesures tan aviat com sigui possible per garantir que una situació així no passi mai més".

En una visió contrària, Marjorie Taylor Greene, republicana de Geòrgia, va dir que la comissió era un engany demòcrata "per donar una mala imatge dels partidaris de Trump". John Thune, el líder republicà adjunt a la cambra alta, ha afirmat que se sent preocupat perquè la investigació fos "utilitzada políticament" com a arma política a les eleccions de mig mandat del 2022.

Trump ha estat dividint la vida postpresidencial entre els seus clubs de golf de Florida i Nova Jersey i ha insinuat que podria presentar de nou la seva candidatura a la Casa Blanca el 2024. Continua defensant i difonent afirmacions falses i sense fonament assegurant que li van robar les eleccions. Una teoria conspiranoica que va conduir molts dels seus partidaris al Capitoli el 6 de gener. Mentrestant, s'investiguen els comptes de l'expresident i la Fiscalia de Nova York, que ha portat el cas, tot just ha anunciat que es tracta d'una "investigació criminal".

stats