El republicà Ron DeSantis serà el nou governador de Florida

Els demòcrates guanyen diversos estats als republicans en unes eleccions a governador molt dividides

El republicà Ron DeSantis, defensor de les polítiques de Donald Trump, ha guanyat finalment en les eleccions a governador de Florida en què competia amb un dels candidats ascendents dels demòcrates, l'alcalde de Tallahassee, Andrew Gillum, que ja ha concedit la victòria al seu oponent en aquest estat.

De les 36 eleccions a governador que hi havia en joc en aquestes eleccions de mig mandat, els demòcrates se n'han assegurat ja 15 en arrabassar set estats que fins ara eren republicans. Amb tot, el Partit Republicà ha guanyat a 18 estats, tot i haver perdut aquests set. En total, els republicans situen governadors en 25 estats i els demòcrates en 22, quan queden encara quatre governadories sense resultat definitiu, segons Real Clear Politics.

A primera hora del matí a Catalunya (matinada nord-americana) encara quedaven alguns estats per decidir, amb resultats molt ajustats entre els dos candidats. Era el cas de Georgia, una altra de les curses que ha aixecat més expectació en aquestes eleccions a causa de la possibilitat que la candidata demòcrata, Stacy Abrams, esdevingui la primera governadora afroamericana dels EUA.

Abrams i el seu competidor republicà, Brian Kemp, estaven encara empatats el matí de dimecres als EUA, tot i que les projeccions donaven cert avantatge a Kemp (50% davant d'un 48,5% d'Abrams). En aquest estat s'havien registrat llargues cues per votar des de primera hora del matí de dimarts, i també s'havien produït algunes denúncies per interferències en la votació. Un grup de votants ha presentat una denúncia en què acusa Kemp d'utilitzar el seu poder com a secretari de l'estat per interferir en les eleccions a favor seu.

Entre els estats que han passat a mans demòcrates hi ha alguns feus històrics republicans com Kansas, però també estats tradicionalment demòcrates que el 2016 van optar per Donald Trump davant de Hillary Clinton, com Michigan o Wisconsin, on han guanyat governadors demòcrates (en el cas de Michigan governadora).

En les governadories que els republicans han retingut hi ha alguns candidats que han sigut crítics amb les polítiques de Trump i que són partidaris de l'estil clàssic del partit conservador, però també alguns candidats que han rebut el suport directe de Trump i que han defensat les seves polítiques, com DeSantis.

Els republicans han aconseguit retenir Ohio, un 'swing state' –que canvia de color fàcilment–, on les enquestes pronosticaven una cursa molt ajustada. El candidat demòcrata de l'estat, Richard Cordray, protegit d'Elisabeth Warren –senadora per Massachusetts–, ha aconseguit un 46% dels vots, molt a prop de la victòria, però finalment l'escollit ha sigut el republicà Mike DeWine.

Duies victòries republicanes, a Florida i a Ohio, que representen un guany important per a Trump ja que es tracta de dos estats claus de cara a les eleccions presidencials del 2020.

EDICIÓ PAPER 20/04/2019

Consultar aquesta edició en PDF