La reina Elisabet II accepta que Camil·la sigui tractada com a "reina consort" quan Carles accedeixi al tron

L'actual duquessa de Cornualla rebrà aquest tractament, cosa que mai s'havia aclarit des de palau, on fins ara només estava previst donar-li el rang de princesa

3 min

BarcelonaEl príncep Carles, hereu al tron britànic, ha reconegut aquest diumenge "l'honor" que representa el desig de la seva mare, Elisabet II, que la seva dona, Camil·la, sigui coneguda com a reina consort quan ell sigui rei, en un missatge difós amb motiu del Jubileu de Platí de la sobirana. "En aquest dia històric, la meva dona i jo ens unim a tots vostès per felicitar Sa Majestat la Reina pel notable èxit de servir aquesta nació durant setanta anys", diu el comunicat signat pel príncep i emès per la seva residència oficial, Clarence House. "Som profundament conscients de l'honor que representa el desig de la meva mare", assenyala Carles en la nota, en què afirma també que "la devoció de la reina pel benestar de tot el seu poble inspira una admiració més gran cada any que passa". “A mesura que busquem junts servir i donar suport Sa Majestat i la gent de les nostres comunitats, la meva estimada esposa ha sigut el meu propi suport constant en tot moment”, confessa sobre Camil·la, amb la qual es va casar el 2005 després d'una relació sentimental informal de dècades.

El comunciat de Clarence House

Primer cop que aclareix aquesta situació

El príncep conclou el comunicat dient que aquest any de commemoració del Jubileu brinda “una oportunitat” per unir-se a “celebrar el servei de la reina", l'exemple de la qual els "seguirà guiant en els pròxims anys”. En el seu propi missatge, Elisabet II, de 95 anys, va expressar el seu desig que Camil·la, duquessa de Cornualla, "sigui coneguda com a reina consort" quan el seu primogènit es converteixi en rei, cosa que per primera vegada aclareix aquest punt, ja que fins ara s'especulava que la segona esposa de l'hereu al tron podria ser només princesa. En la seva personal carta a la nació, que signa com "la vostra servidora", la monarca obre la porta a la seva successió, al demanar a la gent del Regne Unit i de tot el món que estenguin el seu suport a Carles, de 73 anys, i a Camil·la, de 74.

La reina d'Anglaterra Elizabeth II

"Quan, en la plenitud dels temps, el meu fill Carles es converteixi en rei, sé que li donaran a ell i a la seva dona, Camil·la, el mateix suport que m'han donat a mi, i és el meu sincer desig que, arribat aquell moment, Camil·la sigui coneguda com a reina consort, mentre continua amb el seu propi servei lleial", escriu la monarca.

70 anys esperant el seu torn, rècord mundial

La reina també al·ludeix al "ferm suport" que ella ha rebut de la seva família i en especial del seu difunt espòs, el príncep Felip d'Edimburg, del qual diu que va ser un company "disposat a exercir el paper de consort i a fer-ho de manera desinteressada, amb els sacrificis que acompanyen" aquest paper. El príncep de Gal·les ha batut el rècord en la història britànica d'espera per accedir al tron, després de convertir-se en hereu als 3 anys.

El missatge d'avui d'Elisabet II es considera l'al·lusió més clara fins ara al seu futur com a rei, i els comentaristes sobre la reialesa no descarten fins i tot que s'hagi de convertir abans en regent si la mare estigués un dia incapacitada per dedicar-s'hi. El 2018 la sobirana ja va demanar als dirigents dels països de la Commonwealth que acceptessin el seu fill com el seu cap. Poc donada a les demostracions públiques de sentiments, la reina va oferir, a més, un missatge afectuós al seu fill aquell mateix any en el seu 70è aniversari, descrivint-lo com "un hereu dedicat i respectat comparable amb qualsevol en la història i un pare meravellós". A diferència de la seva mare, admirada pel sentit del deure i la discreció, Carles és una figura més controvertida, ja que sovint expressa les seves opinions en públic i de vegades ha intentat influir en el govern, un extrem al qual en 70 anys al tron la reina mai ha arribat.

stats