CESSIÓ DE PODER
Internacional 29/01/2013

La reina d'Holanda abdica per donar pas a "la nova generació"

El príncep Guillem Alexandre d'Holanda es convertirà en rei el 30 d'abril. La reina Beatriu, que dijous farà 75 anys, va anunciar ahir que abdicarà per deixar pas a "la nova generació".

Raquel Correa
2 min
La reina d'Holanda abdica per donar pas a "la nova generació"

BRUSSEL·LES"No abdico perquè el càrrec sigui massa pesat, sinó perquè la responsabilitat del nostre país ara ha d'estar en mans d'una nova generació". Amb aquestes paraules la reina Beatriu d'Holanda, que demà passat farà 75 anys, anunciava ahir al vespre en un breu missatge a la televisió pública holandesa que abdica a favor del seu fill Guillem Alexandre, de 45 anys, casat amb l'argentina Máxima Zorreguieta des de l'any 2002.

La parella -ell és llicenciat en història i pilot de l'exèrcit holandès i ella treballava en un banc d'inversió abans de casar-se- està "plenament preparada per a la tasca", va explicar la reina Beatriu, que passarà oficialment el relleu del tron holandès el 30 d'abril. La cerimònia de traspàs coincidirà amb la festa nacional dels Països Baixos coneguda com el dia de la reina , una jornada en què el país es tenyeix de color taronja en honor a la casa Orange-Nassau.

Guillem Alexandre es convertirà, així, en el primer monarca home a Holanda des de la mort de Guillem III, el 1890, i Máxima, en reina. Ella no és de família reial, sinó filla d'un ministre de la dictadura del general argentí Videla, al qual se li va negar la invitació al casament dels prínceps hereus.

Lluny d'haver sorprès amb l'anunci, l'abdicació de la reina Beatriu és més aviat la confirmació d'una tradició i era una notícia llargament esperada. I és que tant la seva mare, la reina Juliana, l'any 1980, com la seva àvia, la reina Guillermina, l'any 1948, van cedir el poder quan fregaven la setantena. Amb tot, la reina ha volgut buscar l'ocasió més adequada per deixar el tron. "Feia anys que pensava en aquest moment i crec que ara és un bon moment per prendre aquesta decisió", va explicar la reina, que ha fet coincidir la seva abdicació amb el 200 aniversari de la instauració de la monarquia a Holanda.

Tot i que es tracta d'una tradició impensable en altres cases reials europees, Holanda no és l'únic país on els monarques cedeixen el tron en vida quan arriben a la maduresa. L'última abdicació al continent va ser la de Joan I de Luxemburg, que l'octubre de l'any 2000 va abdicar en favor del seu fill Enric I.

Una icona per a Holanda

Poc després de l'anunci de la reina, el primer ministre holandès, el liberal Mark Rutte, va agrair el servei que la reina ha donat al país durant 33 anys, en el que ha estat el regnat més llarg de la història d'Holanda. "Aviat acomiadarem una reina que ha estat al centre de la societat, i que ha estat al nostre costat tant en els moments bons com en els moments dolents", va declarar Rutte, que va qualificar la monarca com una "icona" per als Països Baixos. "Des de la seva coronació, s'ha aplicat en cos i ànima a la societat holandesa", va afegir.

De fet, segons una enquesta publicada fa menys d'un any, el 81% de la població holandesa considera que la reina Beatriu -que de jove era coneguda com la princesa del somriure - és molt popular i que fa una bona tasca per al país.

stats