La reina d'Anglaterra retira al príncep Andreu tots els títols militars

Es completa la caiguda en desgràcia del tercer fill d'Elisabet II, que es defensarà en el procés per abús sexual com a "ciutadà privat"

3 min
El príncep Andreu d’Anglaterra en una imatge d’arxiu de l’any 2019.

LondresLa caiguda en desgràcia del príncep Andreu no té aturador. Un dia després que s'hagi conegut que, amb tota probabilitat, haurà d'anar a judici en una demanda civil per presumptes abusos sexuals d'una menor l'any 2001, el duc de York, tercer fill de la reina d'Anglaterra, ha sigut desposseït de tots els títols i patronats militars que ostentava. D'altra banda, ja no farà servir més el títol d'altesa reial, ha anunciat aquest dijous a la tarda el Palau de Buckingham en un comunicat de quatre línies. Fa dos anys, els títols havien sigut suspesos coincidint amb la retirada de la vida pública del príncep.

Andreu, de 61 anys, també defensarà el seu cas en un jutjat de Nova York com a "ciutadà privat", i no com a membre de la família reial britànica, una giragonsa verbal que intenta pal·liar, potser sense aconseguir-ho, el dany que les acusacions a què s'enfronta tenen ja per a la reputació dels Windsor en general. Andreu ha negat sempre la imputació, però.

Més de 150 veterans de la Royal Navy, la RAF i l'Exèrcit han fet arribar aquest mateix dijous, a través del grup activista Republic, una carta en què demanaven a la reina que li retirés a Andreu tots els títols militars que posseïa arran de la situació processal en què es troba. "Si es tractés d'un altre oficial militar superior, seria inconcebible que encara estigués en el càrrec", han escrit. "Els oficials de les forces armades britàniques han d'adherir-se als estàndards més alts de probitat, honestedat i conducta honorable. Aquests són els estàndards que el príncep Andreu ha menystingut. Entenem que és el vostre fill, però us escrivim en la vostra qualitat de cap d'Estat i de comandant en cap de l'Exèrcit, la Marina i la Força Aèria. Aquestes mesures es podrien haver pres en qualsevol moment dels darrers onze anys. Si us plau, no ho deixeu més". La monarca distribuirà entre altres membres de la família els títols i patronats fins ara en mans d'Andreu.

Fins ara, i malgrat la pressió d'alts càrrecs militars, el duc de York havia conservat els seus títols honorífics, inclòs el molt cobejat de coronel de la Guàrdia de Granaders. Amb la seva reputació personal més enllà de qualsevol possibilitat de reparació, el Palau de Buckingham tracta ara de garantir que tant la reina personalment com la institució no es vegin sotmesos a més humiliacions per l'escàndol, especialment en el període previ al jubileu de platí, que tindrà lloc a l'estiu i pel qual els britànics gaudiran de dues jornades de festa extra en el que s'esdevindrà un llarg cap de setmana de quatre dies.

Un portaveu del Palau de Buckingham ha assegurat que "amb l'aprovació i l'acord de la reina, les afiliacions militars i els patronats reials del duc de York li han estat retornats". El duc de York continuarà sense assumir cap tasca pública en representació de la Corona, raó per la qual no podrà fer servir el títol d'altesa reial.

Una amistat conflictiva

El cas que ha enviat a l'ostracisme Andreu està íntimament vinculat a les activitats criminals del multimilionari nord-americà i pederasta confés Jeffrey Epstein, que es va suïcidar amb 66 anys en una presó de Manhattan l'agost del 2019 mentre esperava judici per altres presumptes delictes de tràfic sexual de menors. Andreu i Epstein havien mantingut una llarga amistat personal i relacions de negocis des de feia més de dues dècades.

La demanda civil a què s'enfronta Andreu la va presentar l'any passat una de les víctimes dels abusos d'Epstein, Virginia Roberts Giuffre. La dona l'acusa d'haver mantingut amb ella relacions sexuals en tres ocasions, l'any 2001, quan tenia 17 anys i era menor d'edat. L'escàndol implica també qui havia sigut nòvia d'Epstein, Ghislaine Maxwell, que el passat 30 de desembre va ser declarada culpable, també en un jutjat de Nova York, de tràfic sexual de menors, veredicte que li podria comportar una sentència de fins a 80 anys de presó. Al llarg dels anys, Maxwell, filla d'un magnat de la premsa britànica i destacada membre de la jet set global, hauria proveït Epstein de menors per als seus delictes. Entre altres, Virginia Roberts Giuffre, ciutadana nord-americana que resideix a Austràlia. L'advocat de la demandant ha assegurat aquest dimecres, en una entrevista amb la BBC, que la seva representada no busca tant una reparació econòmica com la pròpia vindicació, així com la d'altres víctimes d'Epstein i d'una xarxa que es beneficiava de la seva condició de multimilionaris i poderosos.

Si Andreu vol evitar la foto del judici, pràcticament només li queda la possibilitat d'intentar arribar a algun tipus d'acord econòmic amb Roberts Giuffre. El judici es preveu que tindrà lloc a la tardor.

stats