Internacional 16/09/2017

El govern escocès mostra el seu suport al referèndum

En un comunicat, la responsable d'Afers Exteriors recorda que tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació i critica la via espanyola per antidemocràtica

Isidre Estévez
2 min
La primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl referèndum català és cada cop més en l'agenda internacional, i ho és amb postures cada cop més contràries a les posicions del govern espanyol. L'estratègia espanyola, basada al principi en la negativa a dialogar, més tard en la judicialització del Procés i ara en la repressió i violació de drets universals, com el d'expressió, sorprèn fora d'Espanya, tal com demostren editorials i reportatges publicats als diaris de referència del món, des del 'New York Times' fins a 'Le Monde'.

Però al capítol d'adhesions al camí triat pel Parlament i el Govern de Catalunya se n'hi ha afegit aquest dissabte un de molt significatiu: el del govern escocès. És una adhesió que ha trigat a arribar, perquè durant anys l'executiu d'Edimburg ha marcat les distàncies amb la Generalitat, afirmant que els casos de Catalunya i d'Escòcia eren diferents i no es podien comparar. Des de Catalunya, l'acord a què van arribar anglesos i escocesos era un exemple d'un tipus de política que és possible al Regne Unit però, òbviament, no a Espanya.

Aquest dissabte, però, la tradicional fredor escocesa s'ha trencat, i ho ha fet de manera tan breu com rotunda. En un comunicat, signat per la responsable d'Afers Estrangers, Fiona Hyslop, el govern escocès afirma amb contundència que "la decisió sobre quin ha de ser el futur de Catalunya l'han de prendre els que hi viuen". "Els governs català i espanyol tenen tot el dret del món a posicionar-se a favor i en contra de la independència", diu el govern escocès. "Tot i això, tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació i a escollir la forma de govern que considerin més adequada per a les seves necessitats, un principi que és reconegut per les Nacions Unides".

El comunicat s'acaba amb un reconeixement que el model escocès, basat en l'acord entre Londres i Edimburg, és el model a seguir, i amb una indicació subtil però clara que la repressió posada en marxa pel règim espanyol és un error. El text diu: "L'acord d'Edimburg va ser un exemple de com dos governs, amb punts de vista diametralment oposats sobre si Escòcia havia de ser o no independent, van ser capaços de posar-se d'acord a l'hora d'establir un procés per permetre que el poble decidís. Resulta essencial que la democràcia i els drets civils siguin respectats en tots els països".

stats