França
Internacional 16/07/2021

"Quina sort, reobren la Torre Eiffel just el dia que venim"

Es pot tornar a visitar l'estructura, que feia nou mesos que estava tancada

3 min
Reobertura de la Torre Eiffel després de vuit mesos de tancament pel coronavirus

ParísAvui, a la una del migdia, la Torre Eiffel ha reobert després de vuit mesos tancada per les restriccions de la pandèmia. "Vuit mesos, dius? Doncs quina sort que hem tingut, just venim el primer dia que està oberta", respon una parella de turistes dels Països Baixos que no en sabien res. També caminaven despistats i agafats de la mà una parella joves barcelonins. "Jo pujaré fins a dalt", assegura ella. "Jo crec que em quedaré al segon pis", diu ell. "Bé, això si podem pujar, que no sé com estarà de gent si és el primer dia", afegeix.

Hi havia molta menys gent que abans de la pandèmia i no s'han vist les típiques cues quilomètriques. "Tal com hem arribat, hem comprat les entrades i hem pujat", expliquen una parella de jubilats francesos. Els que sí que ho portaven tot planejat són els grups de visitants que venen amb guia turístic. "Fa dies que vam contractar el viatge i teníem previst pujar", recorda una mare de família dels Països Baixos.

Hi ha pocs turistes, però la zona està plena de venedors ambulants de souvenirs, de refrescos i de pals de selfies, pintors de retrats, estampes ensucrades i caricatures, recaptadors d'ONG de dubtosa credibilitat, soldats armats fins a les dents amb l'operatiu antiterrorista i trilers molt hàbils a l'hora d'escurar les butxaques.

Fan fora als menors no acompanyats que dormien al parc

Just a tocar de la Torre Eiffel, als jardins del Trocadéro, hi dormien una vintena de menors no acompanyats d'entre 10 i 25 anys. Encara, fins fa un mes, davant de la Ciutat de l'Arquitectura i sobre l'Aquàrium s'hi podien veure mantes rebregades, sabates velles, ampolles i plàstics. Durant el confinament més estricte, que feia més fred, s'arraulien sobre una reixa de ventilació que expulsava aire calent. "Des que van començar a arribar els turistes que ja han anat marxant, perquè els feien fora quan es feia de dia", explica a l'ARA un jardiner.

"Durant el confinament han vingut molt, i quan vèiem per les càmeres de seguretat que feien merder, trucàvem a la policia i els feien fora", assegura un guàrdia de seguretat de la Ciutat de l'Arquitectura i del Patrimoni. També explica que havien provocat problemes al barri benestant en què hi ha la Dama de Ferro i els Jardins del Trocadéro. Però alguns veïns no hi veien problema: "Jo, la veritat, ni ho sabia, que dormien aquí, i mira que obro cada dia el bar", respon un cambrer jove del bar que està a tocar. "Mai he tingut cap problema amb ells; a vegades he anat a netejar el que deixen quan la policia els fa fora i se'n van sense dir res. Però ara ja no venen gaire, només algun cap de setmana, que és quan els molesten menys", afegeix.

Pèrdues milionàries de la Torre Eiffel

Tot i que la societat que explota la Torre Eiffel ha retallat la jornada dels 350 treballadors que té i ha intentat reduir al màxim les despeses fixes, durant els últims dos anys ha registrat de més de 120 milions de pèrdues. El monument va reobrir el mes passat, però van haver de tornar a tancar a l'octubre. Enguany podran pujar-hi unes 10.000 persones per dia, mentre que abans de la pandèmia s'arribava a les 25.000. Però els responsables de la Torre Eiffel no estan preocupats, a llarg termini, per la rendibilitat econòmica d'un dels principals atractius turístics de París. "No han de patir, és preciosa. I una màquina de fer diners, també", diu rient una dona alemanya.

stats