Xina-Rússia
Internacional 28/06/2021

Putin i Xi renoven el pacte d'amistat entre Rússia i la Xina

Els dos líders responen a l'OTAN presentant-se com a estabilitzadors de les relacions internacionals

3 min
El president rus, Vladímir Putin, al Kremlin, durant la reunió per videoconferència amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping

SabadellEls llaços d'amistat entre Rússia i la Xina s'allargaran cinc anys més. Els presidents dels dos països, Vladímir Putin i Xi Jinping, han escenificat aquest dilluns la renovació de la seva aliança en una breu conversa per videoconferència durant la qual han elogiat les bondats del Tractat de Bon Veïnatge i de Cooperació Amistosa que Moscou i Pequín van signar ara fa 20 anys, i han anunciat la prolongació de l'acord fins al febrer del 2027.

Després d'haver sigut assenyalats per l'OTAN com els dos principals desestabilitzadors del món occidental (el comunicat final de la cimera celebrada el 14 de juny a Brussel·les parlava de la Xina com un "desafiament" i de Rússia com una "amenaça"), Xi i Putin han presentat aquell tractat com una font d'estabilitat en un moment complex a nivell internacional. Alhora, en el comunicat conjunt que han emès després de la trobada virtual, han expressat la "preocupació" que els genera "la negativa dels Estats Units a sumar-se a un nombre important d'acords internacionals en el camp del control d'armes" i "el desenvolupament d'un pla nord-americà de defensa antimíssils global i el desplegament dels seus elements a diferents regions del món".

"Tot i que en el rerefons hi ha el fet que el món ha entrat en un període de grans turbulències i de canvi, i que la humanitat afronta diversos riscos, l'estreta interacció entre la Xina i Rússia aporta energia positiva a la comunitat internacional i crea un exemple a seguir en la formació d'un nou tipus de relacions internacionals", ha assenyalat el líder xinès durant la conversa amb Putin. "En un context de turbulències geopolítiques creixents, de ruptures d'acords de control d'armes i d'un potencial increment de conflictes a diferents parts del món, la coordinació russo-xinesa juga un paper estabilitzador en els afers mundials", ha dit el líder rus, que ha citat explícitament les guerres de Síria i de l'Afganistan, el conflicte entre les dues Corees i la renovació del pacte nuclear amb l'Iran.

Contra les ingerències i les sancions

En el comunicat, els dos líders es permeten fins i tot llançar un dard a l'OTAN, afirmant que les relacions entre Pequín i Moscou, "com que no són una aliança político-militar com les que es van formar durant la Guerra Freda", són "superiors a aquesta forma d'interacció interestatal".

El document també critica que "alguns estats divideixen el món a partir de línies ideològiques" i lamenta les "interferències en els afers interns d'estats sobirans i l'aplicació unilateral de sancions arbitràries", que, segons Putin i Xi, "compliquen el procés de resolució de conflictes i problemes internacionals". Davant d'això, diuen, ells estan compromesos amb "un autèntic multilateralisme", amb la "no interferència en els assumptes interns dels estats sobirans", amb la "resolució pacífica de conflictes", amb la "denegació de mesures coercitives unilaterals" i amb un sistema de relacions internacionals "basat en el paper central" de les Nacions Unides (on els dos països tenen capacitat de veto, com a membres permanents del Consell de Seguretat).

Relacions comercials

"Rússia està interessada en una Xina estable i pròspera i la Xina està interessada en una Rússia forta i exitosa", diu el comunicat. Per això, Putin i Xi es comprometen a "reforçar encara més la coordinació i la cooperació" en l'àmbit polític, de seguretat, militar, comercial, econòmic, humanitari i internacional.

Durant la reunió, el mandatari rus ha remarcat que des que es va signar el tractat bilateral, l'any 2001, el volum de vendes entre els dos països s'ha multiplicat per 14 i que, "malgrat la crisi financera global i la pandèmia de coronavirus, està creixent". En aquest sentit, el comunicat conjunt indica que els dos països volen aprofundir en els seus intercanvis econòmics, financers, tecnològics, industrials i d'infraestructures.

stats