Putin: "L'hegemonia d'Occident s'ha acabat"

El president rus assegura que aconseguirà tots els seus objectius a Ucraïna i declara la fi del món unipolar dominat pels EUA

3 min
Vladímir Putin durant un moment de la seva compareixença aquest divendres a Sant Petersburg.

Barcelona"Res no tornarà a ser com era en la política global", ha advertit aquest divendres el president de Rússia, Vladímir Putin. En un to desafiant i combatiu, Putin ha criticat Occident per la seva mentalitat, ha dit, "colonialista" i especialment als Estats Units perquè "declaren haver estat enviats per Déu a la Terra amb els seus interessos sagrats". El cap del Kremlin ha declarat la fi del món unipolar dominat pels Estats Units i ha afirmat que Rússia arriba a aquesta "nova era" "com un país modern i poderós". "Creuen que l'hegemonia d'Occident en la política i l'economia mundial és una constant, és eterna. No hi ha res que sigui etern. Els nostres col·legues no només neguen la realitat, sinó que intenten obstaculitzar la marxa de la història, pensen com al segle passat, són ostatges de les seves pròpies mentides", ha afirmat.

L'esperada intervenció de Putin no ha sorprès ningú, i ha anat en la línia de la retòrica agressiva i populista que ha adoptat el líder rus arran del conflicte a Ucraïna. Ha sigut el discurs central del Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg, conegut com el Davos rus, que aquest any ha sigut molt menys internacional que en altres ocasions pel profund aïllament en què ha quedat Rússia després de la seva invasió militar a Ucraïna. Hi destacaven, en canvi, alguns dels que sí que hi han assistit, com els representants del nou govern talibà de l'Afganistan, per exemple. El discurs de Putin, això sí, s'ha fet esperar, perquè un ciberatac sobre el sistema d'acreditacions de la trobada internacional ha obligat a retardar la seva intervenció almenys dues hores.

Putin ha aprofitat el fòrum, de fet, per carregar contra els Estats Units i la Unió Europea, de la qual ha dit que "ha perdut la seva sobirania política", i ha assegurat que la "guerra llampec" de sancions contra Rússia impulsada per les potències occidentals "mai ha tingut gaires opcions d'èxit". És més, Putin s'ha mostrat convençut que aquestes sancions repercutiran negativament en aquells que les han imposat i ha assegurat que la UE podria perdre més de 400.000 milions de dòlars a causa de les seves mesures econòmiques contra Rússia. "Segons estimacions dels experts, la febre de les sancions pot causar pèrdues directes a la UE de més de 400.000 milions de dòlars l'any que ve. Aquest és el preu de les decisions allunyades de la realitat i preses sense sentit comú", ha dit el president rus.

En canvi, Putin ha assegurat que Rússia està en condicions d'elevar les seves exportacions de cereals i fertilitzants, que enviarà aliments al Pròxim Orient i l'Àfrica i que està disposada també a "ajudar a equilibrar el mercat agrícola global". En un discurs totalment allunyat de la realitat, Putin ha assegurat que la intervenció militar russa a Ucraïna "no té res a veure" amb la pujada de preus dels aliments que s'està experimentant a escala global. "Nosaltres no estem bloquejant les exportacions d'aliments d'Ucraïna", ha arribat a afirmar, quan els vaixells militars russos mantenen tancat el mar Negre des de l'inici de la invasió, fet que bloqueja el pas de les exportacions ucraïneses, indispensables per a molts països europeus. Tot i així, el cap del Kremlin ha apuntat que, a parer seu, existia "el risc que el gra d'Ucraïna servís per pagar armament".

Al contrari, Putin ha responsabilitzat als Estats Units de l'augment de preus actual dels aliments per haver-se posat a "imprimir diners" a gran escala i haver esgotat els aliments en el mercat global. "No es pot acusar Rússia d'això", ha insistit, en al·lusió a la inflació i la situació financera global, i ha criticat les potències occidentals per "parlar de la inflació de Putin".

"L'operació militar especial"

Sobre la guerra a Ucraïna, que el Kremlin continua negant-se a declarar com a tal i la defineix com a "operació militar especial", Putin s'ha manifestat convençut que Rússia aconseguirà tots els seus objectius al país veí, i ha presentat l'ofensiva al Donbass com una missió "per defensar la població" d'aquella regió, que pateix els constants bombardejos de les tropes ucraïneses. De fet, el líder rus ha aconseguit aixecar l'aplaudiment de la sala quan ha reafirmat la seva determinació de continuar l'"operació militar especial" a Ucraïna que ha desencadenat el que ha definit com un bombardeig "sense precedents" de sancions econòmiques d'Occident.

"La decisió està dirigida a protegir els nostres ciutadans, els habitants de les repúbliques del Donbass, que durant vuit anys han estat sotmesos a un genocidi per part del règim de Kíev i els neonazis emparats per Occident", ha afirmat reiterant l'argumentari que ha fet servir des de sempre per justificar la invasió.

stats