Putin fia la invasió d'Ucraïna al general rus que va liderar la intervenció a Síria

Johnson es desplaça fins a Kíiv per reunir-se amb Zelenski

3 min
Una dona amb la seva casa destruïda a Txernihiv, al nord d'Ucraïna

Barcelona"Els russos han après molt a Síria en termes de combatre la guerra irregular. Tota aquesta experiència és útil en el seu intent d’ocupar Ucraïna", explicava ara fa unes setmanes l'analista Sasha Ghosh-Siminof, fundador de People Demand Change. I Vladímir Putin, veient que una guerra que havia de ser llampec s'està enquistant, ha recorregut al general que va liderar la intervenció a Síria, Aleksandr Dvórnikov, per coordinar la invasió d'Ucraïna. Aquest dissabte, la intel·ligència britànica confirmava que l'ambició del Kremlin de crear un corredor terrestre fins a Crimea continua sent frustrada i també fonts consultades per la BBC destacaven la falta de coordinació de les tropes russes. Davant d'això, Putin ha reorganitzat la cúpula militar i hi ha posat Dvórnikov al capdavant. Un general que ell mateix va designar heroi nacional per la intervenció a Síria que va permetre al règim de Baixar al-Assad recuperar bona part del territori. Ara Putin vol aprofitar l'experiència de Dvórnikov per aconseguir a Mariúpol la mateixa victòria que a Alep. I ho farà amb combatents sirians que el Kremlin ha reclutat.

L'ofensiva final tindrà lloc al Donbass, que ja es prepara per a la batalla imminent: aquest dissabte el governador de Lugansk ha instat la ciutadania a fugir i Odessa ha establert un toc de queda després de l'atac rus a l'estació de tren de Kramatorsk, amb almenys 50 civils morts. L'ONU ja ha elevat a 1.766 els civils morts des de l'inici de la guerra, entre els quals 139 nens. 14 civils, però, podran tornar a casa després d'un intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna. L'endemà del bombardeig de Kramatorsk, la intel·ligència britànica pronostica un augment de l'activitat aèria russa al Donbass, sobretot a Mariúpol i Mikolaiv, mentre s'hi acosten soldats russos. Segons els Estats Units, uns 60.000 entre reservistes i militars provinents de Kíiv. A la capital, el govern ucraïnès –que ha anunciat un arxiu en línia per documentar crims de guerra– assegura haver trobat un altre escenari devastador després de la massacre de Butxa: 132 cadàvers a Makàriv.

"El meu instint diu: «Si això no és un crim de guerra, què és un crim de guerra?»", es preguntava aquest dissabte la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, després de visitar divendres Butxa i reunir-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a Kíiv. Qui també ha viatjat fins a Ucraïna aquest dissabte sense cap anunci previ ha sigut el premier britànic, Boris Johnson, que s'ha trobat amb Zelenski i li ha ofert un "nou paquet d'ajuda financera i militar". Dins del paquet hi ha 120 vehicles blindats i míssils antivaixells. D'altra banda, Alemanya ha afirmat que les seves reserves ja no poden subministrar més armes a Ucraïna. Després que Kíiv hagi deixat d'estar assetjada, Itàlia ja ha anunciat que reobrirà la seva ambaixada a la capital ucraïnesa després de Setmana Santa.

Amb tot, les visites institucionals també han servit a Ucraïna per "avançar ràpidament" en la sol·licitud per integrar-se a la UE i el govern ucraïnès espera que se li atorgui l'estatus de candidat al juny. Mentrestant, la UE ha promès 1.000 milions d'euros destinats a Ucraïna i als països fronterers i també continua avançant en les sancions. Per exemple, a partir del 16 d'abril cap camió rus o bielorús podrà circular pel territori de la Unió.

stats