L'atac rus a Ucraïna
Internacional 25/11/2022

Putin intenta calmar l'ànim de les mares dels soldats cridats a lluitar a Ucraïna

El president rus es reuneix amb una vintena de dones, a qui insta a no creure's les "mentides" de les xarxes socials

3 min
El president rus, Vladímir Putin, es reuneix amb mares de soldats enviats a Ucraïna.

BarcelonaComparteixo el vostre dolor, però no us cregueu tot el que veieu per internet o per la televisió. Amb aquest doble missatge, el president rus, Vladímir Putin, ha intentat calmar l'ànim de les mares dels soldats enviats a lluitar a Ucraïna. Després d'un augment de les crítiques a les xarxes socials, Putin s'ha reunit aquest divendres amb una representació de disset dones, en un intent de mostrar una cara més humana i compassiva i evitar una revolta de mares irades, com va passar a la dècada dels 90 amb la guerra de Txetxènia.

"Voldria que sapigueu que tant jo com tots els líders del país compartim el vostre dolor", ha afirmat amb un to aparentment afligit, fins i tot titubejant. Però també els ha advertit que no facin cas de les informacions que corren per les xarxes socials, on per exemple alguns soldats han denunciat les condicions precàries al front. "Internet és ple d'enganys i de mentides. No s'hi pot confiar", ha afirmat en un discurs emès per la televisió estatal. Assegut al centre d'una llarga taula ovalada, aquest cop Putin no ha guardat la distància que manté habitualment amb altres líders mundials i fins i tot amb alguns dels seus col·laboradors més estrets. "Entenem que res pot substituir la pèrdua d'un fill, sobretot per a una mare. Compartim aquest dolor", ha insistit, però també ha deixat clar que no es penedeix d'haver llançat el que continua qualificant d'"operació militar especial" a Ucraïna.

La resposta que ha rebut de les dones no s'ha fet pública, perquè la televisió només ha mostrat el discurs del president. Tampoc s'ha fet públic quin criteri ha seguit el Kremlin a l'hora de seleccionar les convidades. "La vigília del Dia de la Mare, que a Rússia se celebra l'últim diumenge de novembre, Vladímir Putin es reunirà amb les mares dels soldats que participen en l'operació militar especial", va informar el govern a principis de setmana. I va afegir que el president es trobaria amb mares tant de reservistes cridats a files en la mobilització parcial com de soldats professionals.

"Les mares faran preguntes correctes que s'han pactat prèviament", ha assegurat a Telegram Olga Tsukanova, que encapçala el Consell de Mares i Dones, una organització que reuneix familiars de soldats russos. Dies abans, Tsukanova ja va criticar que cap de les dones que formaven aquesta associació havien estat convidades a la reunió. En un vídeo difós a les xarxes socials va considerar que Putin s'hauria de reunir amb "mares reals" i no amb dones "domesticades" que els buròcrates del Kremlin han triat específicament per a la ocasió. "Vladímir Vladímirovitx, ets un home o no? [...] Som aquí, a Moscou, a punt per reunir-nos amb tu. Esperem una resposta. Continuaràs evitant-nos?", va preguntar.

Valentina Melnikova, secretària del Comitè de Mares de Soldats de Rússia –una organització que existeix des del 1989– també ha explicat que cap dels seus membres ha estat convidada a la reunió amb Putin, segons publica el mitjà independent rus Meduza.

Com passa a totes les guerres, cap de les parts implicades fa públiques les xifres reals de soldats morts en combat. El ministeri de Defensa rus va afirmar a mitjans de setembre que des de l'inici de la guerra a Ucraïna havien mort 5.937 soldats russos; es calcula que el nombre real és molt més elevat. Segons els Estats Units, tant l'exèrcit rus com l'ucraïnès han patit més de 100.000 baixes cadascun, comptant-hi els morts i els ferits.

Ucraïna va recuperant subministraments

Mentrestant, a Ucraïna encara hi ha milions de ciutadans amb problemes de subministrament de llum i aigua per culpa dels atacs amb míssils russos de dimecres. La meitat dels habitants de Kíiv encara no tenen electricitat i els veïns d'edificis residencials no tenen aigua corrent, sobretot als pisos més alts per la poca pressió, segons ha constatat aquest divendres el portaveu de l'oficina d'afers humanitaris de les Nacions Unides, Jens Laerke. Laerke ha detallat que almenys 15 de les 24 províncies del país pateixen talls de subministrament. Més enllà de la capital, regions com Lviv, Zaporíjia, Odessa i Txerníhiv estan "completament desconnectades" del subministrament elèctric, ha dit. L'ONU ha entregat 400 generadors elèctrics a Ucraïna, que s'utilitzen sobretot en hospitals i escoles, i té previst enviar-ne més.

Un bar de Lviv, a l'oest d'Ucraïna, il·luminat amb espelmes per l'apagada provocada pels míssils russos, el 24 de novembre.

L'operador estatal d'electricitat Ukrenergo ha afirmat que l'esforç per restablir l'electricitat a les llars ucraïneses s'està alentint per les condicions meteorològiques: "A causa del fort vent, la pluja i les temperatures nocturnes sota zero, els cables es congelen i es trenquen, i a això s'hi afegeixen els danys causats pels míssils russos". En un missatge a Facebook ha indicat que "més del 70% de les necessitats de consum del país" ja s'han cobert, prioritzant les infraestructures crítiques.

stats