L'atac rus a Ucraïna

Putin augura la dècada "més perillosa i imprevisible" des de la Segona Guerra Mundial

Defensa que l'impacte econòmic actual acabarà sent positiu perquè traurà Rússia del "semicolonialisme"

3 min
El president rus, Vladímir Putin, al fòrum Valdai

BarcelonaEl món s'enfronta a "la dècada més perillosa, imprevisible i crucial" des del final de la Segona Guerra Mundial. Aquest ha estat l'auguri que ha fet aquest dijous el president rus, Vladímir Putin, en un discurs amanit amb els habituals atacs a Occident, a qui ha tornat a acusar de jugar a un joc "perillós, brut i mortífer" i d'incitar i "avivar les flames" de la guerra a Ucraïna.

Ho ha dit a la sessió plenària de la trobada anual del club Valdai, un think tank pròxim al Kremlin, amb una dissertació sota el títol El món després de l'hegemonia: justícia i seguretat per a tothom. Putin ha defensat la tesi que "el període de dominació indivisa d'Occident està arribant al final". "Estem davant d'una fita històrica" en què "el món unipolar –que ha titllat de neoliberal i neocolonial– s'està convertint en una cosa del passat", ha afirmat el mandatari rus, que ha considerat que "els nous centres del món multipolar" hauran de començar a parlar sobre el "futur compartit" i com més aviat millor.

"No busquem ser la nova hegemonia", ha dit, i ha repetit els seus arguments victimistes: "Rússia només vol defensar el seu dret a existir". I ha fet una picada d'ullet als dirigents occidentals conservadors, de "valors tradicionals", amb una referència directa als "líders hongaresos", és a dir, al seu aliat Viktor Orbán.

"Els valors no es poden imposar a ningú", ha dit, i ha citat, com a exemple, les desfilades de l'orgull gai: "Que les facin, però que no les imposin". A més, Putin ha assegurat que a Rússia les diferents creences religioses "coexisteixen en pau". "Ens hem de tractar els uns als altres amb respecte", ha afegit.

La guerra, incitada per Occident

Putin ha defensat que la guerra a Ucraïna és conseqüència del "cop d'estat" del 2014, referint-se a la revolució del Maidan, orquestrat per Occident, segons ell: "És Occident que ens ha portat fins aquí". I ha tornat a argumentar que la intervenció militar era "inevitable" tenint en compte l'expansió "absolutament inacceptable" de l'OTAN, que posava en risc la seguretat de Rússia, i l'única manera que el Donbass "sobrevisqués" sense el reconeixement i el suport militar de Moscou.

Ha admès que l'"operació militar especial" a Ucraïna ha comportat pèrdues, tant de vides com econòmiques, però ha defensat que, "al final, beneficiarà Rússia i el seu futur". Ha argumentat que aportarà "sobirania" al país, particularment en l'àmbit econòmic. "Des de feia algun temps, pensàvem, amb ansietat, que ens estàvem tornant en una semicolònia; no podíem fer res sense Occident", ha afegit.

Ha assegurat que els intents de fer "col·lapsar" l'economia russa han fracassat, perquè ha demostrat que els negocis locals "són capaços de substituir els que marxen". "Esclar que la situació ara mateix és més difícil, però demostra que podem fer-ho", ha subratllat. I malgrat les informacions recurrents de russos que fugen del país i les crítiques dels soldats per la manca de preparació, Putin ha lloat la "unitat de la societat", que ha assegurat que s'ha enfortit els últims mesos.

Armes nuclears

El mandatari rus també ha culpat els països occidentals de l'increment de l'amenaça nuclear: "Mai hem dit res proactivament sobre el possible ús d'armes nuclears per part de Rússia, només hem respost a les afirmacions dels líders occidentals". Alhora, ha tornat a referir-se al suposat pla de Kíiv d'utilitzar "bombes brutes" –explosius amb material radioactiu– i ha negat les acusacions d'Ucraïna i Occident que és Moscou qui està preparant una operació de falsa bandera. Ha argumentat que Rússia "no necessita" llançar aquest tipus d'atac, perquè "no tindria cap sentit, ni militar ni polític".

"Només Rússia pot garantir la integritat territorial d'Ucraïna", ha defensat. Tot plegat, en un discurs en què Putin ha tornat a negar l'existència d'Ucraïna, un estat que "va ser inventat per l'URSS", i en què ha arribat a dir que l'operació militar és "gairebé una guerra civil" perquè "els russos i els ucraïnesos eren un sol poble".

stats