Putin amenaça amb anar més enllà a Ucraïna

El Kremlin reconeix la independència de tota la regió del Donbass, inclòs el territori que controla Kíev, cosa que portaria a un conflicte a gran escala

3 min
Un tanc pels carrers de Donetsk, Ucraïna la ciutat controlada pels separatistes

MoscouMoscou ha apujat el to i assegura que considera que tot el Donbass, inclosa la part que actualment controla Ucraïna, és part de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk. Així ho ha dit el president rus, Vladímir Putin, durant una roda de premsa aquest dimarts. Abans, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, s'havia expressat en la mateixa línia afirmant que Rússia les reconeix "dins de les fronteres que es van autoproclamar". Kíev controla el 60% de la regió del Donbass, a l'est d'Ucraïna, i les repúbliques autoproclamades la resta. La declaració de Putin suposa un nou cop a Ucraïna i molts experts ho entenen com una autèntica declaració de guerra després de l'enviament de tropes russes a la regió. La república autoproclamada de Donetsk ja ha demanat a Ucraïna que retiri les seves tropes. Quan li han preguntat a Putin fins on arribarien els soldats russos, ha contestat: “Dependrà de la situació sobre el terreny”. Si les tropes russes xoquen amb l'exèrcit ucraïnès, la confrontació a gran escala serà pràcticament inevitable. A més, el Senat ha autoritzat el Kremlin a fer servir la força militar fora de territori rus. Això suposa que, administrativament, Rússia pot entrar en una guerra oberta amb Ucraïna. Rússia ha anunciat l'evacuació del seu personal diplomàtic d'Ucraïna i Kíev es planteja trencar relacions diplomàtiques amb Moscou.

Putin, de fet, ha confirmat que Rússia reconeix l’ampliació de les fronteres dels dos territoris controlats pels rebels pro-russos del Donbass. “Hem reconegut els estats", ha dit. Això implica que Moscou ha reconegut tots els seus documents fonamentals, inclosa la Constitució, on està escrit que les seves fronteres són els territoris que tenien en el moment en què les dues regions formaven part d'Ucraïna. En altres termes, Rússia podria utilitzar les reivindicacions territorials com a excusa per envair més territori ucraïnès, argumentant que defensa els interessos dels estats de les repúbliques de Donetsk i Lugansk.

“Els acords de Minsk ja no existeixen”, ha assegurat Putin en referència a les pautes que marcaven la pau a la zona, encara que tots dos bàndols van vulnerar l’alto el foc en nombroses ocasions. En aquest sentit, Putin ha reiterat que la millor solució per posar fi a l'escalada és que "Ucraïna abandoni pel seu propi compte l’adhesió a l'OTAN i declari la seva neutralitat”. Amb tot, el president rus no ha dit que està a punt de llançar una invasió a gran escala, l'escenari més temut per Ucraïna i els seus aliats occidentals. “Esperem, i vull subratllar-ho, que totes les qüestions difícils es resolguin durant les negociacions entre l’actual govern de Kíev i els líders [del Donbass]".

Trencar relacions diplomàtiques

Davant d'aquesta actitud més agressiva cap a Ucraïna, Kíev es planteja trencar relacions diplomàtiques amb Rússia. I és que en el seu discurs de dilluns Putin ja va dir que Ucraïna és país creat per Rússia que no existiria sense Moscou. L'expresident Dmitri Medvedev va recordar els casos d'Ossètia del Sud i Abkhàzia, oficialment part de Geòrgia, i va veure similituds amb la situació actual del Donbass. Aquests dos estats, sense reconeixement de la comunitat internacional, sí que han estat reconeguts per aliats propers de Rússia com Síria, Veneçuela, Nicaragua i Cuba.

D'altra banda, la nit ha estat intensa per a les autoritats ucraïneses, que en veure el perill de prop han volgut acostar-se a diferents països occidentals per rebre ajut de diferents tipus. L'administració Biden s'hauria ofert per evacuar Volodímir Zelenski. Aquest mateix dimarts el president estonià, Alar Karis, s'ha reunit amb Zelenski a Kíev, i s'ha posicionat: "Nosaltres [els estonians] estarem amb Ucraïna, no us abandonarem, us donarem suport de totes les maneres possibles". Turquia, membre de l'OTAN, s'ha negat a reconèixer les autoproclamades repúbliques.

Mobilització militar

Les autoritats de Donetsk i Lugansk han anunciat aquest dimarts la mobilització dels joves nascuts entre el 1995 i el 2004 (entre 18 i 26 anys). També el govern ucraïnès ha cridat a mobilitzar els reservistes. Durant la nit s'han registrat combats i l'exèrcit ucraïnès acusa les tropes pro-russes d'haver matat dos soldats i haver-ne ferit 12 més en un bombardeig. De l'altra banda, el Centre Conjunt de Control i Coordinació de l'Alto el Foc de Lugansk afirma que un civil ha resultat ferit i un edifici danyat a conseqüència dels bombardejos ucraïnesos.

stats