Moscou es compromet a respectar l’alto el foc al Donbass

França, Alemanya, Rússia i Ucraïna es tornaran a reunir d'aquí dues setmanes

2 min
Manifestació contra Putin a Kiev el passat 9 de gener.

ParísEn les últimes hores tant Rússia com els Estats Units han alçat el to de les amenaces pel conflicte a Ucraïna, però en privat el govern de Vladímir Putin ha fet un pas endavant important per rebaixar la tensió. Moscou s’ha compromès aquest dimecres a respectar l’alto el foc al Donbass, la regió de l'est d'Ucraïna que fa frontera amb Rússia. La reunió que ha tingut lloc a París entre alts diplomàtics de l’anomenat Format de Normandia –França, Alemanya, Rússia i Ucraïna– durant més de vuit hores ha acabat amb un pacte per “reafirmar” els Acords de Minsk, que consistien en un alto el foc al Donbass. “Malgrat les diferències de lectura, la treva ha de continuar i s’ha de mantenir l’alto el foc”, ha afirmat l’enviat de Putin a París, Dmitri Kozak.

En un comunicat difós per l’Elisi en nom dels quatre països, els governs del Format de Normandia subratllen el “respecte incondicional” a l’alto el foc, que es va signar el 2015 i es va renovar l’estiu del 2020. “Continuen compromesos per atenuar els desacords actuals en les pròximes reunions”, afirma el text. El comunicat, però, parla només del Donbass. L'eix francoalemany, que està exercint de mediador en la crisi, no ha arrencat el compromís de Putin de no atacar altres regions d'Ucraïna.

Tot i això, fonts de l'Elisi han assegurat que han obtingut "un bon senyal en condicions difícils" en la reunió d'avui. "Hem aconseguit el senyal de compromís que buscàvem", han destacat les fonts de la presidència francesa. D’aquí dues setmanes, els quatre països seguiran negociant en una nova reunió diplomàtica que tindrà lloc a Berlín. 

Moscou pressiona

La reunió de París suposa un avenç, però deixa clar que la solució al conflicte no arribarà ni en les pròximes hores ni en els dies vinents. Rússia, però, està pressionant per obtenir respostes aviat. Moscou espera per a aquesta setmana una "resposta constructiva" a les seves demandes de garanties de seguretat i amenaça amb "mesures de resposta" si no assoleix una resposta satisfactòria. Està previst que divendres Macron i Putin parlin per telèfon per discutir la situació i acostar posicions. En els últims dies, el president francès ha insistit en la necessitat d'apostar per la via del diàleg per solucionar la situació i ha demanat "unitat" als països europeus.

Mentre Washington i Moscou continuen la seva escalada verbal, Europa intenta rebaixar la tensió i aposta per la via diplomàtica. El president francès va destacar dimarts que el fet d'asseure en una mateixa taula el govern rus i l'ucraïnès ja és un "èxit", però també va deixar clar que si Moscou ataca Ucraïna "hi haurà resposta i el cost serà molt elevat".

stats