Protestes al carrer contra la guerra i vols esgotats per marxar del país

"Tinc molta por, poden cridar el meu marit", diu una mestressa de casa de Moscou

3 min
Agents de l'ordre russos detenen homes durant una manifestació no sancionada, després que activistes de l'oposició cridessin a protestes al carrer contra la mobilització dels reservistes ordenada pel president Vladimir Putin, a Moscou, Rússia, el 21 de setembre de 2022.

Barcelona"Tinc molta por. Poden cridar el meu marit, que havia servit a l'exèrcit. A Rússia pot passar de tot. Ens estan apartant dels nostres éssers estimats", lamenta una mestressa de casa de Moscou de 35 anys que demana que no donem el seu nom. I és que l'ordre de mobilització dictada per Vladímir Putin ha portat la guerra d'Ucraïna a les cases de Rússia. Aquest dimecres, al llevar-se, milions de russos s'han adonat que potser els tocarà participar en la invasió, després de set mesos en què han intentat ignorar-la.

Encara que en el seu missatge televisat el president rus ha parlat d'una mobilització "parcial", limitada a reservistes amb experiència de combat, el fet és que el text del decret del Kremlin no preveu cap altre eximent que l'edat, els problemes de salut o tenir una condemna de presó. Tothom corre el risc d'haver d'anar al front o de veure com hi envien un ésser estimat, potser amb l'excepció dels que tenen prou diners per engreixar les butxaques de funcionaris corruptes.

Quan li preguntem què opina del discurs de Putin, no es mossega la llengua: "Ja n'estic cansada, perquè sempre és el mateix, que hem de combatre els nazis i l'OTAN, però la realitat és que fins al 24 de febrer vivíem en pau i ningú ens amenaçava", continua la dona. I confessa que està intentant marxar de Rússia, però no sap com: no té ningú a fora, Europa ha tancat les fronteres i "els bitllets d'avió a Turquia tenen un cost astronòmic". Des que dijous es va fer públic que Putin faria un discurs televisat, es van disparar a Rússia les recerques a Google amb la frase "com sortir de Rússia".

Els agents de policia detenen manifestants a Sant Petersburg el 21 de setembre de 2022, després de les crides a protestar contra la mobilització parcial anunciada pel president Vladimir Putin.

Fins que no rebin la carta de reclutament, els possibles candidats no tenen prohibida la sortida del país i molts han aprofitat l'oportunitat. La majoria de països europeus han tancat les seves fronteres terrestres als russos i les opcions per fugir són limitades. A més, els que ho facin s'exposen a una condemna per deserció si no responen a la crida del Kremlin.

Minuts després del discurs era impossible trobar lloc en un vol des de Moscou a Geòrgia, Turquia o Armènia, tres països que no exigeixen visat als ciutadans russos. En qüestió d'hores, els vols directes a l'Azerbaidjan, el Kazakhstan, l'Uzbekistan o el Kirguizistan també es van omplir. Els vols més barats de Moscou a Dubai, que en condicions normals no costen més de 200 euros, s'havien disparat a 1.200.

"No a la guerra"

L'opositor rus Aleksei Navalni ha acusat Putin de voler "tacar amb sang centenars de milers de persones". En un vídeo gravat des de la presó i publicat a les xarxes socials, ha lamentat que "aquesta guerra criminal s'està agreujant i Putin intenta involucrar-hi el nombre més gran de gent possible".

Milers de persones han sortit als carrers de diverses ciutats de Rússia a protestar contra el reclutament massiu. Segons l'observatori OVD-info, que monitoritza la repressió policial, almenys 1.400 persones en un total de 34 ciutats ja han estat detingudes per haver participat en les protestes. Als carrers de Sant Petersburg i Moscou s'estan sentint lemes com "No a la guerra" o "Volem vius els nostres fills".

Un fotògraf que viu en una ciutat petita i que també demana l'anonimat confessa que té por: "La perspectiva que la guerra s'agreugi m'espanta i crec que haurien de seure a la taula de negociacions". Ell no es planteja marxar del país tot i que no té cap ganes d'anar a la guerra: "Anar a on? Tothom ja té els seus problemes, només faltem nosaltres".

Però, esclar, també hi ha gent que es mostra disposada a deixar-se la pell en nom de la pàtria. "Si em truquen, hi aniré", proclama un advocat de la ciutat de Txeboksari. Diu que no té por i assegura que aquest hivern serà "normal".

stats